Chauffören körde genom delar av Europa samt genom Sverige innan norska Statens vegvesen satte stopp för galenskaperna på Svinesund.Fotograf: Statens vegvesen

Körde genom Europa ? via Sverige

Bromslöst ekipage stoppat på Svinesund

- Det hör lyckligtvis till undantagen, men idag (torsdag, reds anm) stoppade vi alltså en chaufför som helt enkelt hade gjort en insats för att demontera bromsarna på trailern, berättar Øyvind Grotterød vid Statens vegvesen på Svinesund för Tungt.no.

Det var under torsdagen som bilinspektörerna på Svinesund nästan tappade hakan när de kontrollerade polskt trailerekipage. Det saknades både vinterdäck och kätting, men det värsta var att det inte fanns tillstymmelse till bromsar på trailern. De var helt enkelt bortplockade.
– Vår kontrollant noterade att det fanns ett luftläckage. Därmed gjorde vi ett bromstest på ekipaget. Dragbilen var okej men ingen av bromsarna på trailern fungerade, som vägde omkring tolv ton.

– Att någon kan köra med dåliga bromsar i god tro är en sak. Men här har man alltså lagt ner jobb på att fysiskt plocka bort bromsarna och hänga upp luftslangarna, förklarar Øyvind Grotterød och skakar på huvudet. Något som han menar gör saken så mycket värre.

Den polske chauffören har erkänt att han kände till missförhållandet och har därmed rapporterats för detta. Till vegvesendet har han sagt att demonterat bromsarna ”längre ner i Europa”. Detta på sin väg till Norge, via Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2016-12-09 15:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Bromslöst Norge Statens Vegvesen Svinesund Trafiksäkerhet