Fotograf: Kent Carlsson

Knivhotad chaufför välkomnar rivning av ”The Jungle”

The Jungle i Calais har för många varit ett eldprov att passera - om och om igen. Kent Carlsson blev knivhotad och han berättade om den rädsla som finns bland chaufförerna som flera gånger i veckan måste passera området och varje gång riskerade att skadas. Nu har utrymningen av lägret startat.

Proffs skrev om Kent Carlsson, chaufför hos Micke Kågered Racing, som nyligen blev knivhotad och att förare som passerar området ständigt är inte bara oroade, utan även rädda.

Det har byggts ett högt staket utmed motorvägen in mot Calais, men det flyttade problemet endast längre bort, tyckte Kent.

Efter kraftfulla protester från lokalbefolkningen tillsammans med bönderna och stadens borgmästare, deklarerade franske presidenten François Hollande tydligt: ”Migrantlägret The Jungle, kommer att bli totalt och definitivt nedmonterat.” Migranterna ska föras till mottagningscentran där de får upp till fyra månader på sig att söka asyl.

Något exakt datum för evakueringen angavs inte vid uttalandet, men den kraftiga protesten från lokalbefolkningen i kombination med att hamnen ska expandera, har med stor sannolikhet påskyndat förloppet som ledde till att tömningen av lägret just nu är i full gång och bussar med migranter går i skytteltrafik mellan det före detta lägret och mottagningscentran.
– Inte en dag för tidigt, säger Kent. Det borde gjorts för länge sedan för även om det uppstår problem på andra platser med överfarter till England, är det bättre med många små problem än det här stora.

Han menar det hade gått så långt att polisen inte längre kunde hantera situationen och då fanns det bara militären kvar att ta till.
– Och då är det ju mer som ett riktigt krig, säger han.

Evakueringen har mötts av förtvivlan bland migranterna, protester från grupper som stöttat migranterna, men även glädje bland andra grupper som handgripligen gett sig in i lägret för att hjälpa till att riva det.

I Sverige har media rapporterat om migranternas svåra levnadsförhållanden i lägret, men kanske varit mindre generösa med rapporteringen om våldsamheterna lägrets invånare riktat direkt mot chaufförerna som tvingats köra där i sitt yrkesutövande. ”Storm i ett vattenglas” sade en svensk politiker. 

Vad säger våra två EU-parlamentariker Jens Nilsson (S) och Peter Lundgren (SD)? Båda har full respekt för förarnas oro och Lundgren kallade situationen horribel.
– Hot och våld har dagligen skett för att få förarna att stanna så folk kan ta sig in på ekipagen, säger Peter Lundgren som tycker att svenska politiker borde åkt ner och med egna ögon sett hur det gått till.

Han tycker det är helt rätt att lägret stängs ner, men att det skulle gjorts mycket tidigare och det måste finnas nödvändiga resurser från polis och militär på plats för att säkerhet och ordning ska kunna upprätthållas och trafiken fungera.
– Att med våld försöka ta sig in i ett annat land, ska aldrig löna sig, avslutar Peter Lundgren.

Jens Nilsson framhåller vikten av att man ska kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, men är övertygad om att situationer som i Calais inte går att lösa.
– Inte utan att komma tillrätta med det underliggande problemet vilket är att EU:s migrationspolitik i dag inte alls fungerar. Om man vill undvika situationer som den i Calais, krävs det lagliga möjligheter att söka asyl i hela Europa och en ordnad, solidarisk europeisk migrationspolitik, avslutar Jens Nilsson.

Och kanske kommer Jens Nilssons ord att bekräfta Kent Carlssons farhågor om att problemet nu istället kommer att uppstå på många andra platser med anknytning till England, men kanske får Carlsson också rätt i att det blir bättre med flera små problem än ett stort.

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-27 16:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Calais Flyktingläger Hot & Våld The Jungle