Uber Freight igång i USA:

Första självkörande kundleveransen

Tidigare i veckan så genomförde det amerikanska transportföretagen Otto, som ägs av Uber Freight, den första autonoma leveransen till kund. Det hela var upplagt som ett PR-jippo med publicitet inte bara för Uber-Otto utan även för kunden: bryggeriet Anheuser-Busch. Lasten bestod nämligen av 51 744 burkar Budweiseröl.

Körningen genomfördes i delstaten Colorado från Fort Collins genom centrala Denver till Colorado Springs, en sträcka på drygt 20 svenska mil. Colorado Springs är bland annat känt för backtävlingen Pikes Peak som arrangeras varje år i början av juli.

Men en kombination av kameraanvändning, radar och sensorer monterade ovanpå och framför  dragbilen, en Volvo VN, så ”ser” Ottosystemet vägbanan och omkringvarande trafik.  Samtidigt så kontrolleras acceleration, bromsning, styrning och avstånd till framförvarande utan någon mänsklig inblandning.

Yrkesföraren Walter Martin, som kört lastbil sedan 2007, övervakade körningen från bilens sovhytt. Han var involverad i lastning och lossning av lasten och såg till att godset var säkrat i trailern. Inför tomkörningen tillbaka vred Walter Martin på en omkopplare och lastbilen körde hem på egen hand.

Enligt Ottos projektledare hade denna första självkörande leverans fullt stöd från delstaten Colorado.

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-28 17:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Budweiser Ottosystemet Uber USA