När Kent Carlsson från Åtvidaberg blev knivhotad, rann sinnet över på honom. Fotograf: Kent Carlsson

Resan som kunde ha blivit Kents sista

?Han drog fram en jaktkniv?

Kents livsresa kunde tagit slut i Calais, men turen räddade honom. Situationen i Calais har av svenska politiker kallats för "storm i ett vattenglas". De som bor i området och chaufförerna som måste köra där, har en annan uppfattning.

Kent Carlsson från Åtvidaberg, kör för Micke Kågered Racing i Linköping. Fyra till sex gånger per år under sexton år, har han med racingteamet kört förbi flyktinglägret ”The Jungle” i Calais och sett hur det vuxit och hur våldet blivit alltmer urskiljningslöst.

På bara ett år har lägret vuxit från cirka 3 000, till runt 10 000 personer. 2015 byggdes det höga staketet som nu kantar motorvägen in till Calais, men effekten blev att problemen istället börjar längre bort från hamnen.

Kent är 1,95 lång, 120 kilo tung och kan lyfta runt 300 kg och för det mesta är han en sansad kille med grundföresatsen att om han konfronteras med flyktingar, ska han vara lugn för att inte provocera.

För knappt två veckor sedan, var han på väg till England och när körtiden tog slut, stannade han på ett truckstopp i Belgien och trots att det var fullt, hjälptes alla åt att få in hans bil också.
– Stämningen var god och vi talade om situationen, säger Kent. Men bakom förarnas lite tuffa attityder, ser man ändå att alla faktiskt är rädda.

När de nästa dag i konvoj skulle ta sig vidare till Calais,diskuterades strategin för detta.
– Jag skulle köra först eftersom jag har älgstaket som skyddar om jag skulle köra på något och vi planerade hur många i bredd vi skulle köra beroende på hur mycket folk det var, säger Kent som kände ett obehag av att flera förare tyckte de skulle köra på så många som möjligt.

En bra bit från Calais, möttes de av en omledning bort från motorvägen. Han, med alla de andra efter sig, följde anvisningarna vidare mot en rondell. Avspärrningen visade sig vara byggd av flyktingar som satt på en gångbro, redo att hoppa ner på släpens tak och skära sig in. Konvojen vände runt i rondellen och körde ut på motorvägen igen.

Kent hade inte fått bokningsnumret till färjan, så han stannade vid sista macken innan staketet i Calais, för att invänta detta.
– Jag stod och rökte utanför bilen med motorn igång, när en grupp på tolv, tretton flyktingar kom fram till mig och en av dem började prata med mig och var mycket trevlig, säger Kent.

Killen frågade om priset för att ta dem med över, men det ville Kent inte göra.
– Helt plötsligt greppade killen med handen i mitt bröst och drog fram en jaktkniv som han satte under hakan på mig och sa: Kommer inte vi till England, kommer inte du dit heller.

Borta var lugn och sansad, för Kent blev blixtrande arg, fattade killens handled och bröt armen bakåt, kniven hamnade på marken och han ställde sig på den.
– Jag sa att om du gör så mot en chaufför, kan du vara lugn för att han inte tar dig med och gör du så här mot mig en gång till, så är du död, din jävel, säger Kent.

Han berättar hur ilskan direkt hade ersatts av lika mycket rädsla och att tårarna inte var långt borta när han insåg att de andra männen kunde attackera honom. Han hoppade in i lastbilen och körde bort från dem, meddelade sin kontaktperson om situationen och fick order att omgående köra vidare till hamnen.

När vi frågar om han vågar köra där igen, berättar han att lokalbefolkningen nyligen i protest blockerat vägen in mot hamnen vilket fick fart på myndigheterna som nu ska stänga ”The Jungle”, men han menar att det inte löser problemet då flyktingarna redan nu flyttat till Dunkerque och till vartenda ställe som har förbindelse till England.
– Kontentan av detta tror jag blir att Calais kommer att vara säkraste vägen att ta sig till England via. Där finns ett utarbetat system med kontroller och poliser, avslutar Kent Carlsson som därmed även fortsättningsvis kommer att köra till England via Calais.

 

Läs även:

Brexit kan skapa kaos i Dover

Världens näst största lastbilsparkering planeras i Kent

Vi är i princip maktlösa

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-09-19 14:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Calais Flyktingläger Hot & Våld The Jungle