Poliskontroller gav pengaregn över Danmark

Under den senaste sjudagarsperioden har danska Tungvognscenter Syd gjort en rad kontroller av den tunga trafiken i Danmark. Kontroller som resulterat i att en mängd böteslappar har delats ut.

Under den senaste veckan har en rad transportfuskare fastnat i den danska polisens garn. I tisdags i förra veckan stoppade Tungvognscenter Syd en engelskregistrerad lastbil vid Kolding.

Det visade sig att den rumänske föraren tidigare samma dag, troligtvis hade använt en magnet för att sätta färdskrivaren ur funktion. Chauffören hade för avsikt att hålla sin veckovila samtidigt som han körde gods mellan Danmark och England.

Polisen gav föraren en böteslapp på 29 000 danska kronor, men då han inte erkände tilltaget ska saken senare avgöras i tingsrätten.

I måndags tog så Tungvognscentret nya tag mot den tunga trafiken. Avsikten var att kontrollera så att förarna av utländska ekipage hade betalat vägvinjetten. 136 fordon kontrollerades. Fyra hade knappat in fel registreringsnummer när de köpt vinjetten – och tio hade helt enkelt struntat i att köpa någon vinjett.
De sistnämnda fick därmed böta vardera 2 500 danska kronor. 

I samband med kontrollen i måndags, stoppades en turkisk lastbil som saknade godkänd färdskrivarutrustning. Lastbilen visade sig vara tillverkad i Mercedes fabriker i Turkiet och avsedd för den afrikanska marknaden där kraven på färdskrivare inte är sådana som norr om Medelhavet.

Åkeriägaren och dess chaufför fick därför ta emot dagens hösta bot om 140 000 danska kronor. Det är i skrivande stund oklart om de båda kommer att överklaga eller ej. Om inte, har den danska tingsrätten ytterligare ett ärende att ta upp framöver.

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-08-31 15:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Färdskrivarfusk Magnet Tungvognscenter Syd Vägvinjetter