Fotograf: 365id

Skannern som avslöjar falska id-handlingar

Nu har det blivit svårare för dem som vill använda sig av falska handlingar för att begå brott. 365id erbjuder ett modernt och komplett id-säkerhetssystem som effektivt stoppar identitetsbedrägerier. Kontrollen tar bara några få sekunder.

Privatpersoner, myndigheter och företag drabbas allt oftare av id-intrång och ute på vägarna finns allt fler falska körkort vilket kan leda till sämre trafiksäkerhet och annan brottslighet. Id-intrång beräknas, enligt 365id, kosta samhället över 4 miljarder kronor och intrången ökar år efter år.

Vd Johan Hagelin, även grundare av 365id tillsammans med Gordion AB år 2015 med säte i Halmstad, berättar för Proffs att man idag endast har programmerat in svenska pass, körkort och ID-handlingar.
– Vi håller på att utveckla produkten och bör till årsskiftet ha kommit långt med att även kunna scanna utländska handlingar, säger han. Det finns önskemål om detta från exempelvis biluthyrningsfirmor och polisen visar också stort intresse jämte andra myndigheter knutna till trafik.

I dag är utrustningen av mer stationärt utförande, men i samband med vidareutvecklingen, ser man att den ska bli mer portabel och kunna finnas i exempelvis polisens kontrollfordon ute på vägarna.

Redan i dag används tjänsten av bland andra bil-, maskinuthyrning, logistik, elektronikhandel och teleoperatörer. Fungerar det?
– Absolut. Vi har en lång rad fall där utrustningen varit avgörande och senast i onsdags kväll stoppade vårt system ett bedrägeriförsök med falsk ID-handling i Stockholm, avslutar Johan Hagelin.

Om artikeln

Publicerad: 2016-07-29 14:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Johan Hagelin Trafikpolisen urkundsförfalskning Verified by 365id