Fem litauer åtalas för traktorstölder

Fem litauiska män i åldrarna 21 till 46 år har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för en rad stölder av John Deere-traktorer, teleskoplastare och andra fordon. Fyra av dem är misstänkta för grov stöld, den femte för medhjälp till grov stöld. Stöldgodsets sammanlagda värde beräknas till närmare 12 miljoner kronor.

Natten mot fredagen 11 december förra året stals två stora John Deere-traktorer, en personbil med släp, däck och verktyg från Suntetorps säteri utanför Skövde.

Senare på morgonen greps två män i Lerdala några kilometer därifrån på en plats där det stulna skulle lastas om. Två andra män försvann till skogs och kom undan. På platsen upptäcktes också en litauenregistrerad lastbil med släp, som togs i beslag.

Gripandet av de båda männen (som suttit häktade sedan 14 december), och den beslagtagna lastbilen, blev inledningen till en utredning som efter hand växt. De misstänkta kopplades till flera stölder av John Deere-traktorer från Skåne till Stockholmsområdet.

I mars i år begärdes ytterligare tre litauiska män häktade i sin utevaro. De greps och utlämnades till Sverige i maj och har suttit häktade sedan dess.

Vice chefsåklagare Marianne Aldén har nu åtalat de fem männen för att vid sex tillfällen ha tagit traktorer, lastare, däck, verktyg med mera till ett uppskattat värde av nära 12 miljoner kronor.

Den 11-12 april 2015 stals bland annat två John Deere-traktorer från Värmdal och Traktorservice AB i Kumla.

Den 18-19 juli 2015 stals en JCB teleskoplastare med tillbehör från Elitutsäde i Värmö kommanditbolag, Billeberga.

Den 4-7 september 2015 togs två John Deere-traktorer och verktyg från Naturskog AB i Kista.

Den 2-3 december 2015 blev en man i Mantorp av med en Caterpillar kompaktlastare.

Den 2-3 december 2015 stals en John Deere-traktor, en lätt lastbil, traktordäck, batteri och verktyg från Team Orås AB i Skänninge.

Och den 10-11 december, slutligen, stals två John Deere-traktorer, en JCB teleskoplastare, en personbil med släp, traktordäck och verktyg från Suntetorps Säteri AB.

”Gärningarna är att betrakta som grova, enär de utgjort led i en planerad och organiserad verksamhet, utförts med stor förslagenhet samt att gärningarna var och en och tillsammans avsett betydande värden” hävdar åklagaren.

Hon åtalar nu fyra av männen för grov stöld, medan den femte (som tillhandahållit de fordon som behövdes för brotten) åtalas för medhjälp. Som särskilda yrkanden anges att de åtalade ska utvisas ur riket med förbud att återvända under viss tid, och att den beslagtagna lastbilen förklaras förverkad.

De bestulna och deras försäkringsbolag kräver dessutom att de fem männen solidariskt ska betala drygt sju miljoner kronor i skadestånd.

Tre av de åtalade har erkänt, medan två nekar till brott. Rättegången börjar 26 juli och beräknas ta tre dagar.

Om artikeln

Publicerad: 2016-07-25 07:01
Kategori: Nyheter
Taggar: Brott Rättsfall Traktorstöld