Bilbranden och Mats Gunnarssons hjälteinsats bevittnades av tidningen Proffs fotograf (från passagerarplats, ska tilläggas).Fotograf: Tommy Holl

Mats skyddade brinnande fordon med sin långtradare

En Audi börjar plötsligt brinna under fredagsförmiddagen på E4, södergående, cirka en mil norr om Norrköping. För att skydda den drabbade personbilisten, väljer chauffören Mats Gunnarsson från Falkenberg, att ställa sitt Haanpaa-ekipage tvärs över den ena körbanan.

Kan du berätta mer?
– Jag såg att det rök i motorrummet, berättar Mats. När jag ställt upp bilen, tog jag två 6-kilossläckare med mig för att försöka släcka branden som nu var fullt utvecklad.

Det är viktigt att inte öppna motorhuven när det brinner och det visste Mats som istället stoppar in munstycket genom grillen och tömmer båda släckarna. Under tiden ringer föraren brandkåren.

Brandkåren kom snabbt och medan de väntar, talade Mats med föraren.
– Han var lite skärrad och det kan man ju förstå, säger Mats. Jag lugnade honom och sa att allt kommer att ordna sig nu.

Mats tycker förbipasserande skötte sig ganska bra. Hur tänkte du när du ställde dig som skydd?
– Det är klart bättre om ouppmärksamma förare kör in i lastbilen än personbilen, säger Mats och tillägger att han fick med stor tydlighet vinka fram dem som saktade in för att titta.

Tidningen Proffs fotograf Tommy Holl, passerade olycksplatsen innan räddningstjänsten hunnit fram.
– Det han gör är smått heroiskt, säger Tommy Holl, full av respekt för lastbilschaufförens rådighet. 

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-06-17 12:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilbrand E4 Haanpaa Norrköping