Dylika pjäser gillas inte av lagen. Bilen på bilden har inget med artikeln i övrigt att göra.

Dansk åkare fick böter för lite väl kraftig kofångare

En dansk åkare från Kalundborg dömdes idag av tingsrätten i Kolding för en förseelse som konstaterades i en kontroll utförd av Tungvognscenter Syd den 25 januari i år. Det var dessutom andra gången som åkaren rapporterades för samma "tilltag".

På lastbilen hade monterats en aluminiumkonstruktion, som på danska kallas för ”safarigitter” och som är en kraftig, extra kofångare (som i det aktuella fallet var tillverkat av aluminium), likt den som sitter på australiska långtradare. Sådan utrustning strider mot dansk lag.

Danska staten konfiskerade den olagliga kofångaren och dömde samtidigt åkeriägaren att betala 5 000 danska kronor i böter (motsvarande cirka 6 500 svenska).
– Domaren lade vikt vid att safarigittret var tillverkat av annat material än det mer medgörliga plastmaterial, som är tillåtet att ha, när han beslutade om att konfiskera utrustningen. Och att åkeriägaren dessutom tidigare har straffats för samma förseelse, säger åklagaren Pernille M. A. Moesborg. 

I nuläget är det inte bestämt om åkeriägaren kommer att överklaga domen.

Om artikeln

Publicerad: 2016-06-03 14:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Bull bar Rättsfall Safarigitter Tungvognscenter Syd