Chaufför dömdes för ”Facebookande” under körning

En 39-årig chaufför från Herning i Danmark, dömdes idag till böter på 5 000 danska kronor (motsvarande cirka 6 500 svenska) samt villkorligt indraget körkort. Detta efter att ha ertappats av dansk polis med att ha fotograferat med sin mobiltelefon, samtidigt som han körde med fötterna på varsin sida om ratten.

Bilden publicerade han sedan på Facebook, under tiden han fortfarande körde i en hastighet av ”mer än 80 km/tim”, skriver polisen i Sydöstjylland i ett pressmeddelande.

Utöver själva fotograferingen och inlägget på Facebook, fortsatte han sedan att svara på kommentarer under den pågående körningen.

En privatperson anmälde händelsen till polisen, efter att ha sett inlägget på Facebook.

Chauffören erkände under rättegången att hade tagit bilden och postat den på Facebook. Han förklarade att han endast under en kortare tid hade haft fötterna på instrumentpanelen. Och att det hela bara var på skoj.

Vidare, erkände han att han också efteråt hade svarat på kommentarerna som kom in på hans tidslinje. Men han nekade till att tilltaget hade varit trafikfarligt.
Han nekade också till att ha kört för fort.

Åklagaren ville döma föraren till ovillkorligt indraget körkort
– Det är frågan om en situation där föraren genom att sitta med fötterna i framrutan har förlängt reaktionstiden så pass väsentligt att vi menar att han har åsidosatt ”väsentlig hänsyn till trafiksäkerheten”, som det heter, säger specialåklagare Pernille Moesborg.

– Dessutom har han under en längre tid använt sin mobiltelefon till att kommentera på Facebook. Det är därför jag menar att han i så väsentlig grad har flyttat fokus från trafiken, att även det borde innebära ett ovillkorligt körkortsingripande. 

Chauffören dömdes både för att ha kört för fort och för sitt trafikfarliga tilltag. Rätten nöjde sig dock med en villkorlig körkortsindragning samt böter på motsvarande 6 500 svenska kronor.

 

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-05-13 12:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Trafiksäkerhet