Rumänsk polis stal danska maskiner – på riktigt?

Lastbilschauffören begick två stölder av dyra maskiner i Danmark på uppdrag av den rumänska polisen. Frias av domstolen, men begäran om att maskinerna ska återlämnas, har hittills inte hörsammats av den rumänska myndigheten.

Danska tidningen Fyen.dk rapporterar om stölder av entreprenadmaskiner, i danska Skive och Ulfborg. Detta var enligt uppgifter i tidningen en del av den rumänska polisens arbete för att avslöja maffiaverksamhet.

Upplägget med stölderna, var sanktionerat av de rumänska myndigheterna. Chauffören hade fått löfte om att inte bli straffad om han deltog i samarbetet, men ingen hade informerat de danska myndigheterna om vad som skulle ske.

De första maskinerna som stals, levererades vid Ungerska gränsen, men efter den andra stölden, blev det stopp i Tyskland. När historien bakom rullas upp, finner domstolen att man ska fria de inblandade då det förelåg ”särskilda omständigheter” samt att föraren inte deltog i personfarlig kriminalitet.

Statsadvokat Jan Rechendorff avvisar påståenden om att detta fall skulle ge ”grönt ljus” för liknande upplägg i framtiden. Rent generellt menar han att andra länder inte ska kunna operera i Danmark utan avtal med berörda danska myndigheter.

De tre maskinerna som har ett värde på fyra miljoner danska kronor, har begärts utlämnade av dansk polis, men trots att uppmaningen skickats för länge sedan, har ingen av maskinerna återbördats.

Om artikeln

Publicerad: 2016-03-14 17:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Fyen.dk Kriminalitet Polis Rättsfall Rumänien