Henrik Holm, vd för GDL i Helsingborg.Fotograf: Heidi Bodensjö

GDL-chef vill införa lärlingslön enligt dansk modell

Henrik Holm, vd för GDL i Helsingborg, tycker att lärlingssystemet i Danmark borde tillämpas i Sverige och han vill också att elever ska få mer praktiktid. Allt för att undvika att gymnasieskolor ska konkurrera med den reguljära arbetsmarknaden.

De artiklar som vi har publicerat om den lastbil som välte i samband med en körövning på Vänergymnasiet, har skapat debatt. Ett problemområde som lyfts är svårigheten att skaffa fram praktikplatser åt gymnasieeleverna samt att på skolan ge eleverna relevanta övningsuppdrag i utbildningssyfte.

Proffs kontaktar Henrik Holm, vd på GDL i Helsingborg, och ger honom exemplet med grusbilen i Mariestad och frågade vad han tycker om att utbildare konkurrerar med reguljär trafik. Och Henrik har en lösning.
– Jag vill att eleverna få mer praktiktid på åkerier, säger han. Vi har många åkerier knutna till oss som tar emot praktikanter utan att ta betalt.

– Jag hade gärna sett att den danska modellen med lärlingar och lärlingslön, hade införts i Sverige också, för då får eleverna verkligen köra på riktigt utan att konkurrera med reguljära arbetsmarknaden, men, då måste problemet med YKB-frågan lösas, menar Holm.

Att ta betalt för praktikplatser, tycker han inte är rätt eftersom branschen behöver duktiga förare och då ska ekonomi inte styra det praktiska.

Läs även:

Meningarna går isär om olycksalig körövning 
Elev välte med lastbil – kan ha kört svart

Om artikeln

Publicerad: 2016-03-09 17:39
Kategori: Nyheter
Taggar: GDL Henrik Holm Lärlingslön Utbildning