Fängelse för rån mot tobakstransport

Sju män, i åldrarna 17 till 41 år, har stått åtalade för att i somras ha hotat, slagit, bundit och rånat en 59-årig lastbilschaufför på lasten då han levererade tobaksvaror till en butik i Hässleholm. Hässleholms tingsrätt har i dag dömt fem av rånarna till fängelse mellan åtta månader och tre år och sex månader. En 19-åring dömdes till samhällstjänst 100 timmar och en 17-åring till ungdomstjänst 50 timmar.

Lastbilschauffören, anställd på Road Cargo, skulle vid 12-tiden tisdagen den 25 augusti leverera tobaksvaror från Swedish Match till Godishörnan vid Österåsgatan i Hässleholm. Chauffören hann knappt komma in i butiken innan han blev överfallen bakifrån av tre män och nedtvingad på golvet. Männen, som hade pistol och en kniv, band hans fötter och händer med buntband och satte tejp över hans mun.

Tillsammans med en på samma sätt bunden butiksanställd släpades han sedan in till ett angränsande rum. Chauffören fick vid flera tillfällen ta emot sparkar och slag.

Rånarna letade igenom chaufförens kläder för att få tag i hans larmdosa och dosan som används för att låsa upp lastbilen. Han tvingades sedan under hot förklara hur lastbilen kunde låsas upp.

Rånarna lämnade chauffören och den butiksanställde bundna i butiken. De kumpaner som befann sig utanför hade då lastat över cigaretter och snus till ett värde av 524 000 kronor från lastbilen till en skåpbil. Det hela var över på mindre än tio minuter.

Rånet satte i gång en intensiv polisinsats. Den ledde till att man redan efter en vecka kunde gripa tre män misstänkta för inblandning i rånet. Större delen av rånbytet hittades övertäckt i ett buskage vid en av männens bostad i Bjärnum.

Inom loppet av några veckor kunde sedan ytterligare fyra män gripas.

Den 29 december åtalades de vid Hässleholms tingsrätt, misstänkta för grovt rån. En 41-årig man hemmahörande i Bjärnum och hans två söner (17 och 19 år gamla), en 37-årig man från Vinslöv och tre män i åldrarna 22, 24 och 38 år och boende i Kristianstad.

Rättegången inleddes den 11 januari. Åklagaren spelade då upp det samtal som den rånade chauffören hade med SOS Alarm direkt efter rånet. Han berättar förtvivlat för SOS-operatören att han blivit rånad, att rånarna slagit ner både honom och ett butiksbiträde. ”Jag är slagen, jag blöder // Vi blev bundna. Nu har vi kommit loss men vi kommer inte ut // De var tre, fyra stycken // Både kniv och pistol hade de”.

När chauffören berättade om överfallet och rånet för tingsrätten sade han att han trodde att den tisdagen i Godishörnan skulle bli hans sista. ”Jag trodde inte att jag skulle komma därifrån levande”.

De åtalade nekade under hela den fem dagar långa rättegången till att ha gjort sig skyldiga till grovt rån.

I dag kom Hässleholms tingsrätts dom.
Kammaråklagare Helena Fredriksson hade yrkat på fleråriga fängelsestraff för samtliga, utom för 17-åringen. Tingsrätten går i det stora hela på åklagarens linje, bortsett från att man inte bedömer rånet som grovt.

41-åringen som tingsrätten ser som huvudman döms till fängelse tre år och sex månader, hans söner till samhällstjänst 100 timmar respektive ungdomstjänst 50 timmar. Tre av de andra rånarna döms till fängelse tre år, och en till fängelse åtta månader.

Rånarna ska dessutom betala skadestånd till chauffören, som efter rånet var sjukskriven en månad, med 23 204 kronor, till Road Cargo Sweden AB med 40 425 kronor och till Swedish Matchs dotterbolag SMD Logistics AB med 249 181 kronor.

Åklagaren hade under pågående huvudförhandling även yrkat på att fem av männen skulle utvisas ur riket efter avtjänat straff. Tingsrätten konstaterar nu att berörda myndigheter på grund av den korta tidsfristen inte kunnat förse dem med vederhäftiga utredningar i frågan. I avsaknad av sådana kan inte tingsrätten ta ställning till åklagarens yrkande, som därför ogillas. 

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-05 15:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Hässleholms tingsrätt Rån Rättsfall Tobakstransport