Två dagar tog det för bärgningslaget att flytta de drygt 60 bilarna till auktionslokalerna i danska Randers.Fotograf: Campen Auktioner

Gigantisk Renaultsamling säljs på auktion

För cirka 50 år sedan satt Anker Krarup till bords med en man vars fru hade en Renault 4CV. Strax därpå blev en liknande modell Ankers första bil. Men att köpet skulle bli början på Danmarks kanske största samling av klassiska Renaultbilar, fanns inte på kartan. Nu ska samlingen säljas på auktion.

Det började med att den då 20 år gamla Anker Krarup tyckte att det hade blivit för kallt för att cykla. Det problemet skulle bilen lösa och när han fick syn på den sju år gamla Renault 4CV av 1961 års modell, köpte han den med en gång eftersom den såg fin ut.

Men Renaulten löste inte problemet med kylan. Värmepaketet var nämligen trasigt. Och ännu värre – det var även motorn.

Reparationen gick loss på hela ettusen kronor, så efter den utgiften blev bilen flitigt använd.

Bilen lyckades även charmera Marianne, som snart blev Ankers hustru.
Först runt år 1980 tyckte Anker att bilen hade blivit lite väl sliten. Men då struntade Anker i att lägga pengar på att renovera den.

Däremot köpte han en annan bil. Den ”nya” bilen blev en begagnad Renault Dauphine.

Ankers intresse för att köpa begagnade Renaultbilar blev allt större och snart hade han ett rykte om sig att alltid stå beredd när en Renault var till salu. Många hörde av sig till honom, när det var dags för dem att sälja av sina gamla franska pärlor.

Antalet bilar ökade nu med stadig takt hos Anker Krarup. Snart hade han en diger samling, som omfattade nästan alla Renaultmodeller från 1950-talet fram till 1970-talet. Bland annat en av de allra första Renault 4-bilarna som kom till Danmark.

Anker, hustrun Marianne och deras två söner har kört kors och tvärs i hela Europa med många av bilarna. Men idag är endast ett fåtal bilar i samlingen i kördugligt skick.

Detta tycker Anker och Marianne är synd och därför har man nu beslutat sig för att sälja sin samling. De båda hoppas på att bilarna ska hamna hos nya, omsorgsfulla ägare.

Samlingen ska nu säljas på auktion. Av Campen Auktioner i Randers, närmare bestämt. Den 20 mars. Då det i veckan blev känt att den danske F1-föraren Kevin Magnussen har skrivit kontrakt med Renault, som återigen ska bege sig in i F1-cirkusen, tror många att intresset för bilmärket kommer att öka.

Det kommer hur som helst antagligen att bli ganska trångt hos Campen Auktioner.

Se filmen när bilsamlingen flyttades från paret Krarup till Campens lokaler: 

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-25 15:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Auktion Campen Auktioner Danmark Nostalgi Renault