Så här såg det ut när den allra första HSS-kortegen rullade vid Sundsvall för ganska exakt ett år sedan. Nu tar man nya grepp genom att arrangera en så kallad flashmob.Fotograf: Erika Näsberg, erikanasberg.se, arkivbild

Lastbilar i blixtdemonstration i Sundsvall

- Sundsvalls tidning sände live

I Sundsvall höjde man idag tonläget ytterligare för att belysa situationen för yrkestrafiken. En så kallad "flashmob" utfördes vid lunchtid under lördagen utanför IKEA i Birsta City för att uppmärksamma allmänheten på problemen.

Det var i Sundsvall den allra första lastbilskortegen ägde rum 2014 efter att tingsrätten i första ronden, friat en makedonsk förare med falska handlingar. Sedan dess har protestgruppen Här Stannar Sverige, HSS, tagit rejäl fart och korteger har genomförts flera gånger på flera orter i landet.

De politiska framgångarna har också kommit och till höjdpunkterna måste mötet med politiker på plats i Bryssel, räknas. Rörelsen har spridit sig till runt nio länder i Europa.

Sammanhållningen bland chaufförer och åkare blir allt starkare och antalet som engagerar sig, ökar ständigt. Nu närmar sig årsdagen för HSS vilket kommer att innebära koordinerade korteger på många orter den 19 december. Nyligen genomfördes en ljuskortege i Uppsala och idag så en flashmob i Sundsvall.

Flashmoben bestod av att ett antal lastbilar samlades vid IKEA i Birsta City och klockan 12.00 drogs det på rockig musik med passande teman på hög volym. Flyers delades ut till förbipasserande. Andra lastbilar kördes i kortege förbi samlingspunkten. Klockan 12.15 startades fordonen upp, ljusdekorationer på och man gjorde en ”vågen” med signalhornen innan man sedan lämnade platsen efter väl genomförd insats.

Sundsvalls tidning sände live från manifestationen. Se reprisen – Klicka här!

Fotnot
En flashmob, blixtdemonstration, är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats, och där gör någonting oväntat en kort period och sedan skingras direkt efter. Flashmobs organiseras via internets sociala medier, e-post eller telekommunikation.
(Källa: Wikipedia)

Om artikeln

Publicerad: 2015-12-05 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Demonstration Flashmob Här stannar Sverige Sundsvall