Falskt körkort visade sig vara äkta

Det har varit en smått hektisk helg för trafikpolisen i Helsingborg. Under lördagen stoppades bland annat en misstänkt spritsmugglare som dessutom lastat sin lätta lastbil till bristningsgränsen. Och på söndagen kontrollerades en lastbilschaufför som visade upp ett körkort som man initialt trodde var falskt.

Trafikpolisens vägbrottsgrupp, ”roadcrime”, har som vanligt inte legat på latsidan. Under helgen stoppades bland annat en lätt lastbil vars förare körde med 1 140 kilos överlast, motsvarande 81 procent över tillåten lastvikt. Hans resa slutade i häktet i Helsingborg.

I bilen fann polisen en ansenlig mängd alkoholhaltiga drycker. Föraren greps, misstänkt för smuggling, alternativt olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.
– När vi stoppade honom studsade bilen fram på E6, bokstavligt talat, förklarar Jesper Leidig vid vägbrottsgruppen i Helsingborg.

Polisen konstaterade att bilens bakre fjädring låg dikt mot genomslagsgummina, vilket medförde att fjädringen var obefintlig.

Samma dag avslöjas även en annan förare av en lätt lastbil med att köra rattfull.

Söndagen blev inte heller någon vilodag hos polisen. På kvällen stoppas en bulgarisk långtradare på E6 vid Långeberga utanför Helsingborg. Den makedonske föraren (med giltigt förartillstånd) visade fram ett italienskt körkort, som han misstänktes för att ha tillverkat själv.

Mannen greps och anhölls senare på söndagen av åklagare. På Facebook fick ”avslöjandet” rejäl spridning efter att polisen i nordvästra Skåne lagt ut information om det inträffade.

På måndagen undersökte polisens dokumentexpert körkortet och kom då fram till att det sannolikt handlar om en äkta handling. Mannen släpptes därmed och fick köra vidare.

Trafikpolisen har även fått assistera vid en rad trafikolyckor. Bland annat en frontalkollision med dödlig utgång mellan en personbil och en lastbil, som inträffade utanför Helsingborg på måndagförmiddagen.

På E6 vid Ängelholm brakade ett slovakiskt lastbilsekipage in i ett polskt trailerekipage. Olyckan inträffade strax efter lunch på fredagen.
– Det var en rejäl smäll men mirakulöst nog klarade sig alla inblandade undan utan allvarliga skador, berättar Johan Håkansson vid trafikpolisens vägbrottsgrupp i Helsingborg.

Det polska ekipaget hade tvingats stanna på vägrenen efter att ha råkat ut för en framhjulspunktering. Lyckligtvis hade den polske föraren koll på trafiken och såg därför i god tid att en annalkande kollega sannolikt inte hade uppmärksammat hans ekipage. Föraren sprang då bort från sin lastbil och klarade sig därmed undan olyckan med blotta förskräckelsen.

Den slovakiske föraren greps och anhölls senare, misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Om artikeln

Publicerad: 2015-12-14 14:34
Kategori: Nyheter
Taggar: Falskt körkort Överlass Rattfylleri Roadcrime Smuggling Trafikolycka Vägbrottsgruppen