Ny information gjorde att rättegång om rattfylleri fick skjutas fram

Med fyra promille i kroppen, gick det inte särskilt bra för estniska åkeriet Linde Autos chaufför att parkera för natten i Malmö. Två dragbilar skadades och chauffören fick stanna hos polisen för att nyktra till innan förhör kunde avhållas.
Under fredagen skulle tingsrättens förhandling ha hållits - men den fick skjutas fram.

Det var den 16 september vid 22.30-tiden som den 50-årige, kraftigt berusade föraren lyckades köra på två andra dragbilar då han försökte parkera för natten i Malmö på Spillepengsvägen.

Polis kallades till platsen och utandningsprovet visade på 4,0 promille. Han togs med till polisen, dels för att sova ruset av sig inför förhör, men även för att promillehalten skulle säkerställas genom blodprov. Det landade på 2,37 promille.

Då föraren inte är bosatt i Sverige, fick han stanna kvar hos polisen och blev sedan häktad för att säkra ärendets fullföljande. Enligt pressansvarig hos polisen, Lars Förstell, finns risk att föraren annars avviker.

Proffs tar kontakt med Linde Auto i Tallinn, Estland, för att få veta mer. ?Chaufförens körning bestod i att på order hämta färdiglastade trailers för lossning och sedan lastning. Att det sista han körde var i Malmö den 16 september, vet Linde Auto med säkerhet då de har ett GPS-system.?Mannen är från Ukraina, har ryskt medborgarskap och estniskt körkort.

Oksana Semendjajeva är transportansvarig på åkeriet, vad mer kan hon berätta för oss om honom?
– Han har kört för oss i endast en och en halv månad och vi kände inte till hans alkoholproblem, säger hon.

Vi ställer fler frågor om vad som händer med hans anställning nu, men svaren har ännu inte kommit oss tillhanda.

Idag, fredagen den 2 oktober, var det dags för tingsrättsförhandlingar i Malmö som kom att kantas av oklarheter, nyheter och andra försvårande omständigheter. Den åtalade representerades av advokat Christian Nordin samt tolk.

Åklagare Emelie Pettersson-Cornelius hade kallat en polsk chaufför som vittne som sett den åtalade faktiskt framföra fordonet i berusat tillstånd. På plats fanns även en polsk tolk.

När förhandlingarna börjar, saknas vittnet och medan tolken letar i byggnaden, ajourneras rättegången i fem minuter och alla lämnar lokalen. När vi åter samlas, konstateras det att han inte finns i huset, men tolken får kontakt via telefon och då befinner han sig i lastbilen i Trelleborg på väg ombord på färjan. Åklagaren är dock positiv till att göra ett telefonförhör.

Advokat Nordin protesterar däremot och hänvisar till att det handlar om att ha tilltro till vittnet, men det är rätten som avgör. Åter tågar alla ut medan det överläggs.
Tillbaka igen meddelar Rådman Fredrik Landgren att de accepterar telefonförhör.

Nordin inleder med att påpeka att polisen inte har riktigt rätt för sig om tidsperspektivet eftersom hans klients färdskrivare går på estnisk tid. Rådmannen påpekar att det inte är ett färdskrivarbrott som behandlas.
Dessutom nekar min klient till brott. Han är oskyldig, framhärdar Nordin.

Åklagare Pettersson-Cornelius reagerar direkt med skärpa.
– Det där var helt ny information för mig, säger hon och det medger Nordin.

Därmed begär åklagaren att förhandlingarna ska avbrytas för idag eftersom hon måste sätta sig in i den nya situationen och hon vill verkligen ha in vittnet.

Vittnet kontaktas per telefon igen för kontroll att det nya datumet passar. Samtidigt gör Nordin ett frihetsyrkande för sin klient som nu vill komma hem igen i väntan på de fortsatta förhandlingarna.
Åter får alla lämna lokalen medan överläggningar sker om detta.

Med tanke på att andra som varit i samma situation som den nu åtalade och fått resa hem i väntan på rättegång, kändes väntan oerhörd lång och utgången alls inte självklar.

Rådman Landgren deklarerar emellertid med tydlig stämma, att en enig nämnd anser att risken att den åtalade avviker, är så stor att han ska hållas kvar i häktet tills förhandlingarna återupptas på det nya datumet.

Läs även:

Fel åkeri utpekat i rattfylleriskandal

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-02 18:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Linde Auto Malmö Polis Rattfylla