Fotograf: Heidi Bodensjö

Fängelse och sparken för ”fyrapromillesföraren” i Malmö

De fortsatta förhandlingarna om den grova rattfyllan i Malmö, bjöd på två vittnen och en minst sagt förbryllande redogörelse av den åtalade själv.

Albert Osnyach greps påtagligt rattfull efter att ha krockat med två andra dragbilar, två gånger, i försök att parkera för natten på Spillepengsvägen i Malmö den 16 september, men förra veckan fick förhandlingarna avbrytas då vittnen inte kunnat infinna sig samt att Osnyach ändrat sig och bestred åtalet mot honom.

Enligt Osnyach, ska han ha suttit och väntat på jobb på platsen, sedan kört och ställt trailern i närheten och återvänt igen till p-platsen. Där hade han suttit framför datorn och ibland slumrat till. Han vaknade inte förrän det uppstod tumult runt hans bil.
– En man försökte ta sig in i min bil och ville ha pengar av mig, säger han. Annars skulle de ringa polisen.

Dessutom hävdar Osnyach att han hela tiden i förhör sagt att det varit någon annan i hans bil när han sov, som kört de 16 metrarna då olyckorna skedde. Vem det var kan han inte redogöra för och inte heller förstår han varför det inte nedtecknats i protokollet.

Vittnena, de polska förarna från de bilar Osnyach körde på, berättar att de själva låg och sov, men rusade ut när de blev påkörda. Den ene försökte ta nycklarna från honom medan den andre ringde polisen. Osnyach var enligt vittnena kraftigt påverkad och upprörd. Dessutom anklagade han vittnena för att ha kört på hans bil.

När polisen kom, fick båda fordonen bredvid flytta sig för att Osnyach skulle kunna komma ut då hans bil var inklämd och därefter kördes han iväg för provtagning.

Osnyachs redogörelser, ja, de är flera och olika vid varje förhör, är mycket vaga och osammanhängande, men druckit mycket hade han inte. Han hade fått 2,37 promille i blodet av cirka 30-40 cl alkohol genom att dricka, utan att ha ätit, efter kl 21.00 fram till olyckorna inträffade cirka 21.30.

Åklagare Daniel Svensson var väl påläst, kunnig samt tydlig i sin framtoning och med vittnenas stöd, menade han att det var ställt utom allt rimligt tvivel att det varit Osnyach som kört sin dragbil och det inte funnits någon annan person i hytten som kört medan han sov. Det ena vittnet hade också sett Osnyach sitta vid ratten när denne körde på hans fordon.

Advokat Christian Nordin byggde bevisningen på att det faktiskt kunde funnits en person till i den åtalades bil eftersom vittnena stått framför Osnyachs bil som haft lyktorna tända och därmed bländat dem. Då hade någon kunnat smita ut.

Vidare kritiserade han att Osnyach förhörts medan han ännu inte var nykter vilket kan förklara att han gett olika utsagor vid olika förhör. Han tyckte också att vittnenas redogörelser inte var helt lika bland annat vad tidsåtgången för händelserna beträffar.

Domen förkunnas av rådman Natalie Dahlén. Osnyach är skyldig till grovt rattfylleri som varit till påtaglig fara för andra människor. Det var ställt utom allt rimligt tvivel att det faktiskt varit Osnyach som själv kört.

Däremot var det inte lika säkerställt att Osnyach inte eftersupit, men de beräkningar som åklagaren framvisat och som gjorde gällande att hur man än räknade på tider som angivits, skulle promillen inte hamnat under minst 0,9.

Omständigheterna gjorde att domen blev en månads fängelse och den åtalade ska kvarhållas i förvar till straff kan avtjänas, men ej längre än straffets varaktighet. Detta innebär att Osnyach ska sitta ytterligare en vecka till i fängelse.

På Linde Auto i Estland, det åkeri Osnyach kört för i en och en halv månad, är man fortsatt chockade över det inträffade och säger att Albert Osnyach har förlorat sin anställning hos dem på grund av det inträffade.

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-09 20:09
Kategori: Nyheter
Taggar: Linde Auto Malmö Polis Rattfylla Rättsfall