Fotograf: Politiet, Danmark

Dansk storkontroll gav dystert resultat

Under förra veckans storkontroller i Danmark, vid Kolding, Vojens och Esbjerg, avslöjade Tungvognscenter Syd en mängd farliga och olagliga lastbilsekipage. 38 chaufförer har åtal att vänta, liksom 47 arbetsgivare.

Brott mot kör- och vilotidsreglerna, undermåliga bromsar och överträdelser vid transport av djur är några exempel på sådant som danska Tungvognscenter Syd hittade under en tre dagar lång storkontroll, en så kallad multikontroll, i vårt västra grannland i förra veckan.

– Begreppet multikontroll innebär kontroll av tunga fordon där vi samarbetar med externa samarbetspartners. Jag är väldigt nöjd med insatsen, förklarar kommissarie Stig Simonsen på Tungvognscenter Syd.

– Trafiksäkerhet har vi satt i högsätet under den här typen av insatser. Och vi kan ha förhindrat en allvarlig olycka för varje registreringsskylt vi har monterat av en lastbil där bromsarna inte har varit i ordning, tillägger han.

I tisdags, den 20 oktober, påbörjades kontrolloffensiven på rastplatsen vid Harte Nord på Esbjerg-motorvägen vid Kolding. Den fortsatte sedan nästa dag på den Sønderjyske motorvägen på rastplats Ustrup Västra vid Vojens, för att sista dagen hållas på Storstrømsvej i Esbjerg. I tisdags gjorde man dessutom en riktad kontrollinsats mot djurtransporter på rastplatsen Hylkedal Västra vid Kolding.

– Tanken med våra multikontroller är att stoppa ett stort antal tunga fordon. Vi gör omfattande kontroller som bland annat omfattar körkortsförhållanden, fordonets skick, letar efter efterlysta personer samt kollar om utländska medborgare har rätt att vistas i landet, beskriver Simonsen.

– Vi kollar också om allt är som det ska med vägavgifter, förarkort, trafiktillstånd, EU-tillstånd, ADR, avfallstransporter och kör- och vilotider.

– Vi undersöker dessutom om transporten kan tänkas vara en olaglig cabotagetransport eller någon annan form av social dumpning i lastbilsbranschen, förklarar Stig Simonsen.

Polisen kollar så klart även nykterheten bland förarna, en kontroll som förutom alkohol även omfattar påverkan av narkotika eller mediciner.

Det är ett rejält lag som sätts in i de danska multikontrollerna. Medarbetare från motsvarande våra svenska myndigheter skattemyndigheten, Transportstyrelsen, Naturvårdsverket, Socialstyrelsen och Försvarsmakten finns på plats. Men också veterinärer jobbar tillsammans med polisen vid den här typen av kontroller för att bistå med sin kompetens för att reda ut de i många fall komplicerade regelverken.

Totalt kontrollerades 351 tunga fordon (över 3,5 ton), varav 151 utländska. Detta renderade i 87 rapporter. 38 chaufförer har åtal att vänta, liksom 47 arbetsgivare.

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-28 08:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Tungvognscenter Syd