Domen som blev startskottet för HSS till hovrätten

Den 7 oktober 2014, stoppades en makedonsk chaufför som visade sig ha falska dokument. Tingsrätten valde att tro på mannens berättelse varför han friades. Domen överklagades och nu har hovrätten fastställt datum för förhandlingar.

Protesterna från transportbranschen lät inte vänta på sig och Sundsvalls tingsrätt fick ta emot en uppsjö av önskemål om överklagan som kom från såväl förare, åkare som från privatpersoner.

F.d. överåklagare Sven-Erik Alhem skrev i sin krönika i Proffs om domen, att den var ”något blåögd”. Här Stannar Sverige (HSS) bildades och protestaktioner sattes igång.

Den 28 september kl 13.00, är det dags för ny batalj och i skrivande stund är det sagt att förhandlingarna ska vara öppna för allmänheten. Sundsvalls hovrätt anar att det blir en välbesökt förhandling.

Åkeriägaren Mikael Högberg är en av de koordinerande personerna inom HSS. Hur känner han nu när datumet är satt? Lättad?
– Så bra, säger han. Men någon lättnad vågar jag inte känna ännu eftersom nu väntar en oerhört spännande tid fram tills den nya domen faller.

Högberg uppmanar alla inom HSS att närvara, något han själv vill göra.

Oäkta, förfalskade och på annat sätt olagligt införskaffade dokument, är något poliserna ute på vägarna ofta möter. Trafikpolis Finn Edlund i Gävle, är glad.
– Riktigt bra det här att de tar det hela vägen, säger han och tar upp problemen med förmodat köpta dokument.
Är det bara möjligt, kommer han att närvara vid förhandlingarna.

En annan polisassistent Proffsläsarna känner, är Mattias Andersson i Region Bergslagen.
– Härligt, utropar han. Vi behöver prejudikat.

Han ser tydliga paralleller med sitt eget fall i slutet av förra året där föraren visat upp en rad misstänkta handlingar och passet konstaterades falskt.
– Det kom bortförklaringar som att saker inte fungerade i Kroatien som i andra länder, säger Mattias. Men i mitt fall köpte tingsrätten inte ursäkterna och domen blev fällande.
Nu tycker han det finns möjlighet att göra om och göra rätt med aktuellt fall och då vill han gärna vara på plats.

 

Om artikeln

Publicerad: 2015-08-07 11:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Här stannar Sverige Rättsfall Sundsvall