PROFFS följer med polisen när de åker till platsen där den falskskyltade, norska lastbilen hittades. Fotograf: Göran Rosengren

Stulna lastbilar återfunna i Skåne

I slutet av juni stals en dragbil i Skedsmokorset i Norge. Under onsdagen påträffades den på en pendlarparkering utanför Helsingborg. Och i måndags greps en person på bar gärning då han körde en annan stulen lastbil. Onykter!

Den 27 juni rapporterades en vit dragbil, Scania R480 av 2007 års modell, stulen i Skedsmokorset strax norr om Oslo. Under onsdagens trafikkontroll på E6 vid Helsingborg, stannar en servicearbetare till vid kontrollplatsen och berättar för polisen att han har noterat att en lastbil under en längre tid stått uppställd på en pendlarparkering vid Bårslöv, sydost om Helsingborg.

Trafikpolis Richard Karlsson och bilinspektör Stefan Lovén beger sig till platsen och konstaterar att det rör sig om ett stulet fordon.
– Dragbilen är falskskyltad. Även registreringsskyltarna är stulna, berättar Richard Karlsson efter att ha kontaktat Bjørn Uno Rogneby på Statens vegvesen i Norge.

Stefan Lovén kan via fordonets chassinummer konstatera fordonets rätta identitet och på så sätt spåra dragbilens rättmätiga ägare.

Lastbilen ägs av Jan Edvin Andersen i Oslo. När vi kontaktar honom, har han inte en aning om att hans bil har återfunnits.
– Detta är andra gången samma lastbil blir stulen. Första gången var den 26 april, på en uppställningsplats vid Skedsmo Betong. Den blev återfunnen i Helsingborg med en stulen trailer tillhörande Postnord, berättar Jan Edvin Andersen.
– Jag var själv nere och hämtade hem den.

Den gången hade tjuvarna använt originalnycklarna, som förvarades i ett nyckelskåp, godkänt av försäkringsbolaget.
– De hade brutit upp nyckelskåpet och fått tag i nyckeln, tillägger Andersen.

– Natten mot lördagen den 27 juni stals bilen igen. Och natten efter blev den observerad då den körde iväg med en Bring-trailer, berättar Jan Edvin Andersen, som nu ska kontakta sitt försäkringsbolag för att få tillbaka dragbilen ännu en gång.

Den återfunna lastbilen är den andra i raden av stulna lastbilar som påträffats den här veckan.
– I måndags tog trafikpolisens Roadcrime-grupp en person på bar gärning då han körde en stulen lastbil. Detta var på E6 vid Lomma, i höjd med Lund. Föraren konstaterades dessutom vara onykter, berättar Richard Karlsson, som inte är sen att berömma gruppen för många och fina insatser.

– De har till exempel tagit ett 50-tal rattfyllor i år. Majoriteten handlar om drograttfyllor och tyvärr kan vi konstatera att det finns en rad lastbilschaufförer med i den statistiken.
– Roadcrime gör ett oerhört bra jobb, varje dag, avslutar Richard Karlsson.

Om artikeln

Publicerad: 2015-07-23 12:52
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Lastbilsstöld Roadcrimegruppen Trafikpolisen