TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Irländare fick dryga böter i dansk storkontroll

Syd- och Sönderjyllandspolisen, Sydöstjyllands polis och Tungvognscenter Syd, som är polisdistriktens experter på tung trafik, inledde under onsdagsförmiddagen en omfattande aktion med trafikkontroller tvärs över hela Syd- och Sönderjylland. För en irländsk chaufför slutade dagen med en saftig räkning och sex månaders förbud att köra i Danmark.

Vid nio olika kontrollplatser på den sönderjyske motorvägen samt på utvalda centrala platser och i hamnen i Esbjerg blev lastbilar, budbilar, personbilar och andra trafikanter stoppade och kontrollerade.

Aktionen var en så kallad ”360-graderskontroll” där man kontrollerade allt från överträdelser av trafikförordningen till cabotagetrafik, kör- och vilotider, social dumpning, narkotika, vapen och mycket annat som de facto transporteras på väg.

För att ha kunna ta hand om allt som kunde tänkas avslöjas under kontrollerna, hade man engagerat flera myndigheter utöver polisen. Skattemyndighet och naturvårdsverk är några exempel. Bilinspektörer och kriminalpolis är andra experter som fanns på plats under dagen.

Totalt har cirka 150 myndighetspersoner varit engagerade under aktionen.
– Det har varit en riktigt bra kontroll. Effektiv och omfattande med gott utfall, konstaterar vice polisinspektör Richardt Jakobsen, Tungvognscenter Syd.
Jakobsen befann sig själv vid en kontrollplats vid rastplatsen Ustrup Västra intill den sönderjyske motorvägen.
Sammanlagt kontrollerades 178 tunga fordon och 3 069 lätta.

Ett irländsk ekipage stoppades i kontrollen. Det avslöjades att irländaren hade manipulerat färdskrivaren samt brutit mot kör- och vilotidsbestämmelserna. Bland annat. Totalt landade bötesbeloppet på 144 500 kronor, fördelat på förare och åkeriägare.
Föraren får dessutom inte köra i Danmark under en sexmånadersperiod.

Samma lastbil från samma åkeri har tidigare varit föremål för den danska polisens kontroll. Även den gången avslöjades fusk med färdskrivaren.

Vid dagens kontroller i Danmark avslöjades sju olagliga cabotagekörningar, fem som brutit mot kör- och vilotidsbestämmelserna samt en som brutit mot ADR-bestämmelserna. Under rubriken ”diverse” redovisar polisen 17 rapporter om bristande dokumentation.

Om artikeln

Publicerad: 2015-05-27 20:24
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Poliskontroll Rättsfall