Fotograf: Göran Rosengren

Dubbelkoppling för lastbilar får teknikpris

Växellådan I-Shift Dual Clutch använder teknologi från sportbilsindustrin för att förbättra körbarheten hos lastbilar. Det är den första växellådan med dubbelkoppling för serietillverkade tunga fordon, och nu får ingenjörerna bakom lösningen ta emot Volvos teknikpris 2014.

Dubbelkopplingen innebär att två växlar kan väljas samtidigt och vilken växel som är aktiv styrs av kopplingen. Att byta från en aktiv växel till en annan görs på ett ögonblick genom att helt enkelt byta från den ena kopplingen till den andra.

Den största fördelen med I-Shift Dual Clutch är att kraftöverföringen vid växling sker utan avbrott, vilket resulterar i en mer effektiv körning. Växellådor med dubbelkoppling introducerades först på tävlingsbilar och sedan i personbilar och sportbilar. I-Shift Dual Clutch har nyligen lanserats av Volvo som den första växellådan i sitt slag för serietillverkade tunga fordon.

– När vi gjorde kundtester med den här växellådan var förarna så nöjda att de inte ville lämna tillbaka lastbilen efteråt, säger Lars Simonsson, en av pristagarna.

I-Shift Dual Clutch lanserades av Volvo Trucks förra året, och tekniken har utvecklats av ingenjörer inom Volvokoncernens utvecklingsorganisation för lastbilar. Pristagarna är Klas Bergström, Lennart Brusved, Anders Hedman, Lars Simonsson och Lars-Erik Theodorsson, och priset delas ut i samband med AB Volvos årsstämma den 1 april.

– Jag är väldigt stolt över vad det här teamet har åstadkommit tillsammans med sina kollegor, och jag hoppas att de är lika stolta som jag, säger Torbjörn Holmström, Volvokoncernens tekniska direktör.

Om artikeln

Publicerad: 2015-04-01 08:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Dual Clutch I-Shift Teknikpris Volvo