TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Det här ekipaget, tillhörande Transscandinavian Carriers AB i Kungälv, kördes av en polsk förare som visade upp ett falskt körkort. Foto: Statens vegvesen

Förare hos svenskt åkeri ertappad med falskt körkort

Statens vegvesen i Norge ertappade i lördags två polska förare utan körkort. En av dem körde för ett svenskt åkeri, Transscandinavian Carriers AB i Kungälv.

Statens vegvesen i norska Jessheim har ett driftigt gäng inspektörer. Under lördagens tungkontroll fick de näten fulla. Två polska förare, varav en körde ett svenskt ekipage, ertappades med falska körkort. Om de har behörighet ”på riktigt” är det ingen som riktigt känner till i dagsläget.

– Den förste stoppade vi på Nedre Romerike. Ekipaget som var svenskregistrerat, hade polsk chaufför. Och när vi kontrollerade körkortet, misstänkte vi att det var falskt, berättar Bjørn Uno Rogneby hos Statens vegvesen i Jessheim till norska TransportMagasinet.

– Vi tog med oss både ekipaget och föraren till Jessheim där vi har lite mer kontrollutrustning. Vi använde oss bland annat av UV-ljus och det såg inte rätt ut. Vidare saknades en hel del annan säkerhetsinformation som ett äkta körkort ska ha. Men chauffören vidhöll att allt var i sin ordning, förklarar Rogneby vidare.

Inspektörerna tillkallade polis som kom snabbt till platsen. Under förhöret kröp chauffören till korset och erkände att körkortet var falskt. Han blev därmed anhållen.

Senare samma förmiddag kontrollerade de polskt ekipage. Via elektroniska skyltar vid vägen, stoppades ekipaget, som rullade in på kontrollplatsen. Det kunde inspektörerna se via kameraövervakningen på plats.
Men det tog ett tag innan chauffören rullade in på kontrollplatsen.

– När han äntligen dök upp, hade han fullt med fett i ansiktet. Vi fattade då snabbt misstankar om att han hade krupit under bilen och tagit bort en magnet på växellådan. När vi sedan kollade kör- och vilotiderna så hade han endast kört i tre minuter den här dagen. Med andra ord, från det han tagit bort magneten tills han kom fram till oss, berättar Rogneby.

– Han förstod inte att han hade fått fett i ansiktet förrän vi sa det till honom. När vi sedan kontrollerar fordonet över smörjgropen, hittar vi magneten som han hade fäst på annan plats på chassit.

När inspektörerna skulle kolla upp förarens dokument, kunde han inte visa något körkort, endast ett slags ID-kort. Föraren hade tidigare blivit ertappad för körning i alkoholpåverkat tillstånd i Norge, men om det var därför han inte hade något körkort kan ingen svara på.

Bjørn Uno Rogneby berömmer polisens snabba insatser.
– Vi är beroende av ett bra samarbete med dem för att kunna genomföra effektiva kontroller, avrundar han.

Om artikeln

Publicerad: 2015-03-17 18:01
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Norge Rättsfall Transscandinavian Carriers AB