Sten Bergheden (M), trafikutskottet.

Bergheden (M) vill se skärpt lagstiftning om eftersupning

I förrgår kom beskedet att det inte blir någon lag mot så kallad eftersupning i trafiken, eftersom det skulle strida mot rättsliga principer. I en skriftlig fråga till justitieminister Morgan Johansson lyfter riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) vikten av att gällande lagstiftning ses över.

Rattonykterhet orsakar många svåra singelolyckor i trafiken varje år. Tio procent av de som misstänks ha kört onyktra hävdar vid gripandet att alkoholintaget skett först efter den inträffade olyckan.

– Idag kan den bilförare som hävdar att drickandet skett efter olyckan bli frikänd om det inte med säkerhet går att bevisa motsatsen. Vårt grannland Norge har sedan länge en lagstiftning som har gjort att man kan döma i dessa fallen. Vi behöver se över vår svenska lagstiftning så att vi kan komma åt detta problemet, säger Sten Bergheden.

Sten Bergheden vill nu veta vilka åtgärder justitieminister Morgan Johansson tänker vidta för att förhindra att rattonyktra blir frikända på grund av gällande lagstiftning.
– Alla partier i riksdagen har sedan länge varit överens om att lagstifta mot eftersupning. Trots detta får förslaget avslag. Den lagtekniska biten måste lösas. Det är viktigt att regeringen tar tag i den här viktiga frågan, avslutar Sten Bergheden.

Om artikeln

Publicerad: 2015-03-12 10:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Eftersupning Moderaterna Sten Bergheden Trafiksäkerhet