TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Här stannar Sverige – IGEN!

Nu är det nog, nu håller det på att upprepas igen. Att straffen för begångna trafikbrott ska vara så låga är ett slag i ansiktet. Det menar Johan Kullgren, en av initiativtagarna till "Här stannar Sverige".

Den 21 januari i år omkom en lastbilschaufför och fyra personer skadades i samband med en masskrock i höjd med Mogetorp på riksväg 50 norr om Örebro. Idag hölls tingsrättsförhandlingar mot den åtalade chauffören som ansågs ha vållat olyckan.

Domen har inte kommit än, men eftersom åklagaren under förhandlingarna yrkat på villkorlig dom och att den åtalade föraren ska dömas för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, anser ”Här stannar Sverige”-gruppen att straffet inte står i proportion till trafikbrottet.

Den 6 mars kommer domen att meddelas. Den åtalade chauffören har försatts på fri fot.
– Hade någon av mina chaufförer kört så vårdslöst, hade de fått sparken direkt, säger Johan Kullgren till tidningen Proffs.
– Nu uppmanar vi samtliga kollegor att på nytt stanna varje dag, under femton minuter, klockan 12 och 24.

Kullgren förklarar att aktionen ska starta på måndag den 23 februari och att den ska hålla på fram till påsk.
– Helgen innan påsk planeras nya korteger, men det återkommer vi till. Jag hör av mig till dig, säger Johan Kullgren.

Men det handlar inte endast om dagens tingsrättsförhandlingar.
– Transportstyrelsen anser tydligen att undersökningsplikten i beställaransvaret inte är så viktigt att se över. Vi menar tvärtom, att ett tydligare och hårdare beställaransvar är en stor och viktig pusselbit för att vi ska få en sundare och mer rättvis konkurrens i branschen. Och jag tror bestämt att det hade gjort att vi fått mindre oseriösa åkerier på våra vägar i landet med stressade, onyktra och körkortslösa chaufförer, förklarar Kullgren.

– På måndag börjar ”Här stannar Sverige” återigen att visa att detta är inte acceptabelt! Vi vill inte ha fler döda kollegor i onödan. Vi vill kunna ha kvar våra jobb och med lika villkor för alla!
– Våra politiker måste förstå att vi menar allvar och därför ta tag i saken ordentligt. Och även vårt rättsväsende måste börja döma korrekt och ge rimlig, kännbara straff.

 

Om artikeln

Publicerad: 2015-02-20 18:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Här stannar Sverige Johan Kullgren