I behov av diesel. Ytterligare en chaufför som har svårt att skilja på mitt och ditt har åkt fast i Norge.Fotograf: Peter Lundaby I behov av diesel. Ytterligare en chaufför som har svårt att skilja på mitt och ditt har åkt fast i Norge.Fotograf: Peter Lundaby

Dieseltjuv ville köpa sig fri med öl och sprit

Chauffören på det bulgariska åkeriet Antonio Trans drog en trailer från Fixemer när han parkerade utanför Bilcon i Kongsvinger, Norge. Men det var inte verkstadstjänster han var ute efter. Han var istället ute efter att stjäla diesel och fick tag i 700 liter innan han blev tagen på bar gärning.

Det var söndag kväll den 2 november och åkeriägaren Ove Billerud skulle bara parkera en bil som skulle in på verkstaden Bilcon. Då lade han märke till ett utländskt ekipage på platsen utanför verkstaden.
– Det regnade kraftigt när jag kom dit och såg den utländska lastbilen parkerad vid sidan av ett annat, säger Billerud. En väldigt vänlig östeuropeisk chaufför dök upp och ville sälja brännvin och jag misstänkte då inte att det kunde vara något annat.

Billerud reagerade ändå strax på att chauffören parkerat kloss intill den andra lastbilen och han gick fram för att se efter lite mer noggrant. Det han upptäcker är en komplett utrustning för att stjäla diesel.
– När han insåg att han blivit ertappad, erbjöd han oss i stort sett allt han hade med sig i form av 100 liter öl och en del flaskor brännvin, berättar Ove för norska TransportMagasinet.

Ove tog omedelbart kontakt med polisen som kort därefter kom med två patruller. Tullen blev tillkallad och fick ta hand om smuggelvarorna medan chauffören till den bulgariska lastbilen, tillhörande Antonio Trans Ltd, fick följa med lagens långa arm på ”hembesök”.
– Dieselstölder är ett tort problem och nu när det blir mörkt, är det fritt fram för skumrasket, säger Billerud.
– Det var bra att vi äntligen fick fast någon, säger Peter Lundaby, mekaniker på Bilcon. Vi har haft mycket problem med dieselstölder från våra kunders lastbilar som ska in på verkstadsbesök, men hittills har ingen gripits.

Redan sent följande måndag eftermiddag ringer Peter Lundaby till TransportMagasinet igen. Något är på gång.
– Nu sker det saker här, säger han. Det har kommit ett nytt ekipage med trailer från Fixemer den också. Den ska lasta över godset från den andra trailern, men det kan bli problem med tanke på hur den är parkerad, menar Lundaby som räknar med att stanna kvar lite längre på jobbet den här kvällen. För det är inte varje dag det händer så pass spännande saker utanför verkstaden.

TransportMagasinet tar kontakt med polisen i Kongsvinger för att få en uppdatering av fallet.
– Saken är avklarad och straffet likaså, säger Trygve Grönberg, polis i Kongsvinger.
– Chauffören har fått en bot på 10 000 norska kronor för de 700 liter diesel han stulit, samt för smuggling av alkohol. Han är även utvisad och får inte komma tillbaka på ett par-tre år.

Fordonets nycklar har hämtats av en annan anställd från Antonio Trans.

När detta publiceras, har chauffören som kommit med det andra ekipaget, kört iväg med lastbilen som varit inblandat i stölden. Efter ett tag återkom han med endast dragbilen som han parkerade utanför Bilcon. Därefter körde han vidare i sitt eget ekipage.

Den norska redaktionen har varit i kontakt med det bulgariska företaget Antonio Trans Ltd som hävdar att de inte kände till saken. Vidare har man skickat några relevanta frågor till Fixemer Logistics vars trailer drogs av dragaren. Men därifrån har inga svar kommit ännu.

Fixemers trailer är nu parkerad på annan plats och vem som är kunden i Kongsvinger-distriktet, har vi inte heller fått svar på.

Antonio Trans har via mail lovat att höra av sig till Tidningen Proffs under onsdagen (den 5 nov) för en intervju. Genom vårt redaktionella samarbete med TransportMagasinet, kommer intervjun, om åkeriet håller sitt löfte, att publiceras både här och på TransportMagasinets hemsida.

Om artikeln

Publicerad: 2014-11-05 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Antonio Trans Dieselstöld Fixemer Norge Rättsfall