RÄTTSFALL

Två års fängelse och utvisning för chaufför som knivhuggit kollega

I våras knivhögg en berusad rysk lastbilschaufför en annan chaufför på en rastplats utanför Ängelholm. Mannen har nu dömts till två års fängelse och fem års utvisning för grov misshandel.

Fyra lastbilschaufförer som kör tillsammans och för samma arbetsgivare hade en lördag i april stannat sina lastbilar på parkeringen vid Preem Erikslund strax söder om Ängelholm.
De satte upp bord och stolar mellan lastbilarna och dukade upp mat och sprit. Efter några timmar bjöd de in två andra rysktalande chaufförer på parkeringen att delta.
Sällskapet åt, pratade och drack. Och blev osams. Hur och varför, och vad som hände är oklart.

Klockan 13.30 kom dock en av chaufförerna in på Preem-macken och bad om hjälp att ringa polisen. Han blödde då från ett sticksår i halsen.
När polis kom till platsen var flera av chaufförerna ordentligt berusade. Den knivstuckne, som verkar ha varit en av de nyktrare, visade sig ha 1 promille i blodet. Han pekade ut en av de andra i sällskapet, en 46-årig rysk chaufför, som den som huggit honom med kniv i halsen.

46-åringen, som själv blivit misshandlad, åtalades i augusti för mordförsök. Det 6-7 centimeter djupa knivhugget hade träffat bara någon centimeter från de livsviktiga blodkärlen i halsen.

Han fälls nu mot sitt nekande av Helsingborgs tingsrätt. Tingsrätten framhåller att det inte är klarlagt hur knivhugget utdelades eller vad som föranledde detta. Det kan inte uteslutas att hugget föregicks av viss provokation eller att angreppet fick en annan effekt än avsett. Det anses därför inte visat att han haft för avsikt att döda.

46-åringen döms istället för grov misshandel, och straffet bestäms till två års fängelse och fem års utvisning ur riket. Han ska dessutom betala 65 000 kronor i skadestånd till den knivhuggne chauffören.

Om artikeln

Publicerad: 2014-09-12 09:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Ängelholm Helsingborgs tingsrätt Rättsfall