TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Illustrationen har inget med artikelinnehållet att göra.

Makedonsk förare med falskt körkort häktad

En makedonsk förare i en bulgarisk dragbil stoppades nyligen i en av polisens rutinkontroller i Västmanland. Inget arbetstillstånd, falskt körkort och fem månaders arbete i Sverige kom i dagen.
Mannen sitter nu häktad.

Torsdagen den 18 september har polisens vägkontrollgrupp, VK, en stor kontroll på riksväg 56 utanför Kvicksund. Bland annat stoppas en makedonsk förare i en bulgarisk dragbil, med en DSV-trailer lastad med gods till ICA.
Det tog inte lång stund för poliserna att förstå att allt inte stod rätt till. De kontaktar den mer insatte polisinspektören Sune Nilsson på trafikavdelningen i Västerås. Samma Nilsson som drev Frode Laursen-ärendet för några år sedan.
Snart kommer en hel del brister i dagen.
– Till att börja med, saknade föraren arbetstillstånd, säger Nilsson.

Den analoga skrivaren kunde visa att föraren varit den enda som kört bilen i tre månader, men enligt honom själv, hade han praktiserat i två månader innan dess. Allt som allt fem månader i Sverige, dittills.
– Hans pass var endast stämplat för utresa, säger Sune Nilsson och därmed togs föraren in till stationen för vidare förhör med hjälp av tolk.
Mannen häktas.

På stationen tittar man även närmare på hans körkort som ser lite väl enkelt ut.
– Vi gick in på nätet och letade upp hur ett äkta makedonskt körkort ska se ut och jämförde med och då blev det tydligt att det inte var samma, förklarar Nilsson och därmed påbörjades nya förhör om även detta.
Föraren hävdar dock att han verkligen har körkort. Polisen tar därför kontakt med de makedonska myndigheterna.

Att få information från Makedonien är inte helt lätt, men på måndagen får polisen tillsänt sig det foto mannen har på körkortet i hemlandet.
– Och det var två helt olika foton, säger Nilsson och berättar att under det fortsatta förhöret, kryper det så småningom fram att föraren köpt körkortet på en makedonsk körskola.
Ärendet lämnas nu till krimjouren.

I onsdags, den 24 september, hölls häktningsförhandlingar och mannen förblir häktad fram till förhandlingarna som måste ske inom två veckor.
Förutom att mannen saknar arbetstillstånd, utökas brottsrubriceringen nu med falsk urkund och i det fallet finns det fängelse på straffskalan.
Tror du på fällande dom och fängelse?
– Det är ju det som är så tråkigt. Att man inte kan vara säker på det, säger Sune lite uppgivet. Vanligtvis handlar det om böter och då riskerar ärendet att läggas ner av åklagare eller, om han döms, att han endast får villkorligt och utvisning.

Sune Nilsson och hans kollegor tycker det känns tungt att branschfolk i allmänhet tycker att polisen ”inget gör”, men pekar på att det bakom polisens rapporter måste finnas åklagare som har tillräckliga verktyg att driva dessa ärenden.
– Och där menar jag att det finns brister, säger Nilsson.
Men, media skriver sällan om vad ni gör, i alla fall om vi jämför med norsk media där artiklarna i dagspressen duggar tätt. Tror du att det gör att folk inte tror ni gör något?
– Ja du, journalisterna har tillgång till vad vi gör, men jag upplever att det i alla fall i vårt distrikt inte finns någon som brinner för att rapportera om vårt arbete, att de inte riktigt skaffar sig tillräckliga kunskaper för att skriva om till exempel sådant här, suckar han.

Vi på Proffs bryr oss i alla fall. Under tiden vi väntar på domslutet, ska vi slå en signal till DSV och ICA för att få deras synpunkter på denna specifika transport.
Har de koll eller inte?

Om artikeln

Publicerad: 2014-09-29 12:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Rättsfall Sune Nilsson Trafiksäkerhet