Skatteverket granskar transportsektorn

?Vi har upptäckt stora brister i redovisningen?

Under 2014 kommer Skatteverket att särskilt granska vanliga fel företag gör i sina deklarationer samt internationella transaktioner. I granskningen av den grova ekonomiska brottsligheten är fokus i år på transportsektorn och falska kontrolluppgifter. Skatteverkets större insatser under 2014 presenterades på ett presseminarium på onsdagen.

Skattefelet bedöms ha minskat under de senaste åren. Det sammanfaller med att Skatteverket har koncentrerat åtgärder och resurser på arbete mot internationellt skatteundandragande, svartarbete och oredovisade inkomster i olika branscher. I år satsar Skatteverket extra på att stävja fel och fusk på företagsområdet.
– Det är viktigt att alla företag gör rätt så att seriösa företag kan konkurrera på schyssta villkor, säger Skatteverkets analyschef Jan-Erik Bäckman.

Vanliga fel som företagare gör enligt Skatteverket, rör bland annat brister i bokföringen, internationella transaktioner och privata kostnader och förmåner. Felen är inte branschspecifika utan är allmänt förekommande, förklarar man.
– Nystartade företag är viktiga att nå. Erfarenheterna är att om det blir fel i början växer problemen lätt och kan bli svårare att hantera längre fram, säger Anna Gärdin, områdesansvarig för företag på Skatteverket.

Trenden beskrivs som positiv med minskad upplevd konkurrens från skattefusk i olika branscher. Däremot avviker transportbranschen från denna trend där situationen istället har förvärrats.
– Under 2014 väljer vi att lägga fortsatt fokus på transportnäringen. Vi har upptäckt stora brister i redovisningen hos en del av de som agerar på marknaden, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Den ekonomiska brottsligheten är beroende av att kunna göra affärer med det seriösa samhället. Man försöker att skapa en fasad där man som aktör ser seriös ut och inte drar strålkastarljuset till sig, menar man inom Skatteverket.
– Ett sätt som vi sett ökat mycket under senare år är att man försöker skapa denna fasad genom att skicka in falska kontrolluppgifter till Skatteverket och därigenom försöker visa att man har vita och fläckfria inkomster. Vi kommer därför att satsa extra på att granska falska kontrolluppgifter i år, säger Pia Bergman.

Om artikeln

Publicerad: 2014-02-19 11:43
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi Skattefusk Skatteverket