Mutmisstänkta Scaniachefer friade

De två Scaniachefer som misstänktes för att ha brutit mot FN:s sanktioner mot Saddamregimen i Irak år 2000-2003, friades idag av Södertälje tingsrätt.

De båda Scaniacheferna misstänktes ha betalat ut pengar till bulvanföretag för att kunna göra affärer med Scaniafordon och reservdelar till Saddamregimen, i strid mot FN:s sanktioner.

Beslutet att Södertälje tingsrätt nu väljer att fria cheferna, tas emot med lättnad av Scania.
? Jag välkomnar tingsrättens friande dom. Beslutet innebär en stor lättnad för Scania, i synnerhet för de två chefer som under flera års tid levt under hot om att straffas, säger bolagets vd Martin Lundstedt.

Scania är ett av ett flertal svenska företag som ingått i statsåklagarens undersökning om misstanke om brott mot FN:s sanktionsbestämmelser. När Saddamregimen år 2000, i strid med sanktionsbestämmelserna, började begära så kallad kick back-betalning, slutade Scania att göra affärer med landet och informerade även FN och svenska myndigheter om detta.

”Scanias ståndpunkt, som nu alltså bekräftas av dagens dom i Södertälje tingsrätt, är att ingen av företagets anställda eller före detta anställda har brutit mot FN:s sanktionsbestämmelser”, skriver Scania i ett pressmedelande.

Läs även:

Lastbilstillverkare i blåsväder

Om artikeln

Publicerad: 2014-02-20 15:32
Kategori: Nyheter
Taggar: FN-sanktioner Rättsfall Scania