Fotograf: Seppo Salmi/Scania

Scania överklagar mångmiljardupphandling

För bara några dagar sedan verkade allt klart ? det svenska och det norska försvaret hade bestämt sig för MAN Rheinmetall som leverantör militära lastbilar. Nu har Förvaltningsrätten i Stockholm stoppat den svensk-norska 20-miljardersupphandlingen.

Affären var i det närmaste klar, slutförhandlingar hade inletts. Men efter det att Svenska Dagbladet avslöjat en del konstigheter i upphandlingen, och Scania överklagat, har förvaltningsrätten nu tillfälligt stoppat upphandlingen.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ska det vinnande budet, det från MAN, ha blivit 1,5 miljarder kronor dyrare efter det att de svenska och norska upphandlingsmyndigheterna lagt buden från konkurrenterna Mercedes, Scania och Iveco åt sidan. Fördyringen ska bero ändrade krav i upphandlingen och gjorde att MAN:s anbud blev dyrare än konkurrenternas.

Dessutom har de norska upphandlingsreglerna tillämpats i affären, regler som innebär mindre insyn och att en upphandling kan fortsätta trots stora ändringar under gång.

Scanias överklagan tog fasta på just det senare. Man hävdade att den svenska lagen om offentlig upphandling (LOU) skulle gälla.

Och förvaltningsrätten anser att oklarheterna är sådana att affären tillfälligt stoppas.
– Mot bakgrund av den utredning som finns nu fattade vi det intermistiska beslutet, men vi har inte tagit slutlig ställning till tillämpligt regelverk i målet, säger rådman Magnus Åhammar till Svenska Dagbladet.

Det lär dröja några veckor innan förvaltningsrätten kommer med ett avgörande.

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-12 13:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi MAN Militärfordon Scania