Liga åtalas för stöld av 132 000 liter diesel

Sex män och en kvinna har åtalats vid Luleå tingsrätt, misstänkta för att ha stulit mer än 132 000 liter diesel. Stölderna har genomförts i Norrbotten och Västerbotten under perioden maj till juli i år.

De misstänkta har enligt åklagaren ”organiserat sig och bedrivit systematisk och yrkesmässig verksamhet i stor omfattning”. Verksamheten, det vill säga stölderna, har främst drabbat mackar som tillhör OKQ8 och St1.

Dieselligan har skaffat sig specialkunskaper och tekniska hjälpmedel för att kunna manipulera pumparna. Vid stölderna användes en Volvo FL 7 skåpbil som byggts om för att kunna ta hand om och dölja det stulna bränslet.

På en gård utanför Antnäs, där den 43-årige huvudmannen bor, lagrades den stulna dieseln i farmartankar. Från gården skötte också 43-åringen och hans sambo kontakterna med sina kunder och försäljningen av stöldgodset. Det pris de tog ut var mellan åtta och tio kronor litern.

Den verksamhet som polisen avslöjade i somras har varit mycket intensiv. Från 13 maj till 28 juli genomfördes 25 stölder, de flesta i Luleå, Umeå, Lövånger och Vilhelmina. Dessutom gjordes tre stöldförsök i Umeå.

Fem män har varit inblandade i det mesta av verksamheten och åtalas för grov stöld och försök till grov stöld. En man som skaffat och tillverkat material och sedan byggt om Volvon åtalas för medhjälp till grov stöld.

Även huvudmannens sambo åtalas för medhjälp till grov stöld. Hon har bland annat stått som ägare till fordon som använts, skött kontakter med kunder och tagit emot betalning för diesel som sålts.

Totalt har ligan stulit 138 275 liter diesel till ett värde av 1 549 917 kronor hävdar åklagaren.

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-13 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Kriminalitet Rättsfall