Illustrationsbild.Fotograf: MHF

Motormännen:

Alkobom – Årets (h)julklapp

Den automatiska nykterhetskontrollen vid hamnen i Göteborg är en framgång. Detta uppmärksammas bland annat av Motormännen som ger utmärkelsen "Årets Hjulklapp" till MHF för deras arbete med alkobommarna.

Alkobommarna vid Tysklandsterminalen har hela hösten säkerställt att förarna som kör av färjan inte har för hög promillenivå. Cirka 7 200 utandningsprov har gjorts, varav 5 900 på tung trafik och 1 300 på personbilar.
– Resultatet är mycket positivt. Tekniken har fungerat och trafikflödena har inte stoppats upp eller försenats alls, säger Tomas Jonsson, projektledare MHF.

De yrkesförare som kommer med färjan får tydlig information i förväg om att alkobommarna finns. Det gäller dock inte personbilsförarna, som man den senaste veckan gjort kontroller av.
– På en vecka har alkobommen redan stoppat sex personbilsförare jämfört med fyra yrkeschaufförer på drygt tre månader. Alkobommarna och förhandsinformationen om dem har en stark preventiv effekt som höjer trafiksäkerheten, berättar Jonsson.

MHF har för sitt arbete med alkobommar tilldelats Årets Hjulklapp 2013 av Motormännen med motiveringen: ”Införandet av alkobommar i Göteborgs hamn är ett av flera exempel på MHF:s förmåga att utveckla sitt arbete och hitta nya vägar för att minska rattfylleriet.”

MHF är initiativtagare till försöksprojektet med alkobommar. Kontrollerna utförs av Kustbevakningen, Polisen och Tullverket. Med i projektet är också Trafikverket, Stena Line och Servotek.
Trafikverkets skyltfond, Europeiska Unionens regionala utvecklingsfond, Västra Götalandsregionen har beviljat stöd.

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-23 10:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkobommar MHF Motormännen