Chaufförs-SM:

Fredrik Sjöström – snålast i landet!

Fredrik Sjöström från Piteå vann Chaufförs-SM i bränslesnål körning! I konkurrens med ett hundratal förare och åkare segrade han i årets tävling.

Fredrik Sjöström kör för Wibax Logistics, och under finalomgången behöll han hela tiden förstaplatsen. Förra årets segrare, Johan Höggren från Evald Karlssons Åkeri, knappade dock in för varje dag. Dock hann han aldrig i kapp.
– Från och till har det varit halka och snömodd och jag trodde aldrig att det skulle gå på det underlaget. Det var egentligen först förra veckan som det klarnade upp, säger Fredrik Sjöström.

När arrangerande Svensk Åkeritidning i samband med transportmässan Elmia Lastbil 2012 drog igång Chaufförs-SM i bränslesnål körning för första gången så gjordes det för att just lyfta fram förarnas betydelse både för miljön och ekonomin.
– Men vi kunde aldrig tro att intresset skulle vara så stort, i år lockade tävlingen ett hundratal tävlande, säger Frans Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Svensk Åkeritidning. 
– Transportbranschen brottas på sina håll med stora lönsamhetsproblem och det är lätt att glömma vad man själv kan göra för att påverka sitt resultat. Att aktivt jobba med att hålla nere bränslekostnaderna gör gott både för plånboken och miljön, fortsätter Frans.

Sammanlagt tävlade ett hundratal förare och åkare i årets upplaga av Chaufförs-SM som lockade allt från distributionsförare till timmerbilschaufförer – från söder till norr.
Alla tävlande har haft varsin mätbox installerade i sina bilar och följt sina resultat, antingen direkt via sin mobil, eller dator. Under oktober pågick kvalomgången för att sålla ut hälften. Finalisterna gjorde sedan upp under ett par veckor månaden efter.

De fem vinnarna kommer att prisas på Åkerigalan som hålls på Café Opera i Stockholm den 14 maj nästa år.

Årets vinnare!

1. Fredrik Sjöström, Wibax Logistics, Piteå, 35,68 (%)
2. Johan Höggren, Evalds Karlssons Åkeri, Oskarshamn, 34,53
3. Mats Bogren, Evalds Karlssons Åkeri, Oskarshamn, 32,88
4. Simon Stenberg, Visby Bilgods, Visby, 31,38
5. Katrin Öhlund, Wibax Logistics, Piteå, 30,83

Sammantaget har de fem vinnarna kört 35,68 procent mer bränslesnålt än en svensk genomsnittsförare.
Värdet av en genomsnittsförarens förbrukning är baserad på analyserad kördata – motsvarande 44 723 varv runt jorden.

Om artikeln

Publicerad: 2013-11-19 15:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförs SM Ekonomi Sparsam körning Svensk Åkeritidning