De här tjuvarna fick en högt uppsatt position hos Svanevik Transport & Utleie i Norge.Fotograf: Svanevik Transport og Utleie

Dieseltjuvarna fick en högt uppsatt position hos Svaneviks

Fyra dieselstölder på lika många veckor, och det faktum att polisanmälningarna vid varje tillfälle hamnade i myndighetens "runda arkiv", gjorde att grabbarna hos Svanevik Transport & Utleie fick nog. De tog helt enkelt saken i egna händer och valde att ge tjuvarna en högt uppsatt position på företaget.

På fyra veckor har det norska företaget Svanevik Transport & Utleie råkat ut för fyra dieselstölder.
– De senaste gångerna har det varit samma bil. Vi såg på övervakningsbilderna efter den senaste stölden att skåpbilen man använde hade en skada på framskärmen som gjorde att den var lätt att känna igen, förklarar företagaren Tommy Svanevik.

– När vi såg bilen igen, ringde vi polisen som man ju ska göra. Men polisen hade inte tid. De skickade åtminstone inte ut någon patrull, de rekommenderade oss att återkomma dagen efter för att istället göra en anmälan. Och då gjorde vi som vi gjorde, berättar Tommy.

Tommy och hans kollegor valde att helt sonika ta saken i egna händer och började rigga en av företagets kranbilar.
– Då kom plötsligt folk springande mot oss och hotade med att ringa polisen. Vi svarade att de fick de gärna göra, kanske kommer de när ni ringer. För de kom inte när vi ringde.
– Något samtal till polisen blev det inte, däremot skulle de betala för dieseln.

Ett erkännande, eller?
– Till en början nekade bilägaren till att ha stulit diesel. Han menade att han lånat ut bilen till några andra som kanske hade stulit dieseln som bilägaren ville betala för. Han ville så klart ha tillbaka bilen. Och situationen kunde ha eskalerat.
– Det hintades bland annat om att bilägaren skulle hälla socker i våra dieseltankar om han inte fick tillbaka bilen.

Men Tommy och hans manskap lät sig inte skrämmas. Med en kranbil lyfte de upp skåpbilen på en container och dekorerade den med texten ”Dieseltjuvar”.
– Vi ville statuera ett exempel.

Det är inte första gången som Svaneviks Transport har fått besök av oönskade gäster.
– Nej vi har upplevt det flera gånger. I somras tog vi några metalltjuvar på bar gärning. Bilen och tjuvarna hämtades av polisen. Tjuvarna erkände men dagen efter släpptes de igen. De fick tillbaka sin bil – och ärendet lades ned.

Nu fick det alltså räcka. Svaneviks Transport tog saken i egna händer och tilltaget har man lagt ut på Facebook. Många har gillat bilderna och på Tommys skrivbord ligger mängder med gula Post it-lappar med meddelanden från folk som vill komma i kontakt med honom. Polisen är en av dem.

Nu återstår det att se om lagens långa arm kommer att lägga även detta ärende i högen märkt, ”Lämnas utan åtgärd”…

Om artikeln

Publicerad: 2013-11-19 13:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstölder Medborgargarde Norge