GÖTEBORGSDEMONSTRATIONEN 2013
Fotograf: Tommy Holl

Politikerna trampar vatten – och Welle lägger kepsen

Uppskattningsvis 300 personer slöt upp i demonstrationståget för att visa sitt stöd för kampen mot bland annat social dumpning. Representanterna för oppositionspartierna ville gärna glida in på ren partipropaganda ? något som både Thomas Morell från Sveriges Åkeriföretag och Nisse Petersson i Truckers International Association, TIA, försökte "styra upp" med sina tal.

Soligt väder ramade in Transportarbetareförbundets manifestation mot social dumping och för schystare villkor i åkeribranschen. Ett långt och högljutt demonstrationståg lämnade Gustaf Adolfs torg i Göteborg strax efter klockan 14, lördagen den 12 oktober. Längs vägen anslöt ett drygt 70-tal lastbilsekipage för att bilda en imponerande lång kortege genom staden.

På vägen upp mot Götaplatsen stoppades all trafik. Många nyfikna stannade upp, vissa irriterade över att deras färdväg plötsligt blockerades, andra applåderade spontant från buss- och spårvagnskurerna. ”Det handlar visst om utländska lastbilar”, hördes till exempel en yngre kvinna på avenyn säga till sin väninna.

På Götaplatsen avlöste talarna varandra. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna fanns representerade från politiskt håll. Och, ja, även LO kanske ska räknas in i den skaran? Åtminstone var innehållet i Tobias Baudins tal väldigt inriktat på att Sverige behöver en ny regering. Baudin, är förste vice ordförande i LO.

Mellan raderna kunde man ändå förstå att alla partier tycks stå ganska enade i vad som krävs för att skapa schystare villkor i den svenska vägtransportbranschen.

Utökat beställaransvar, hårdare straff och möjlighet för polisen att ”klampa fordon”, alltså att förhindra fortsatt färd för ekipage som blivit stoppade och bötfällda av polisen för ett brott, är några exempel på hur läget inom branschen skulle kunna förbättras.

Thomas Morell har länge synts på barrikaderna. Så även under den här demonstrationen. När han går upp på scenen, välkomnas han med jubel från publiken.
– Jag tror inte det främjar saken om vi börjar låsa in oss på vänster eller höger sida, säger han och syftar på den tidigare nämnda ”valpropagandan”.

TIA var en av medarrangörerna i förra årets manifestation i Göteborg. Så icke i år, men ordföranden passade ändå på att låna publikens öron på sluttampen.
– För ett år sedan stod vi här och lyssnade på precis samma ord som vi hört idag. Jobb försvinner från branschen varje dag, ändå står vi på samma plats och stampar, som vi gjorde för ett år sedan, menar Nisse Petersson.

Nisse passar även på att dela ut en lusing till den del av branschen som gömmer sig bakom tangentborden på bland annat det sociala mediet Facebook.
– Jag blir så förbannat trött på dessa eviga påhopp på killar och tjejer som jobbar för vår skull. Vi måste bli enade, vi kan inte jobba en och en, förklarar han och fick ta emot dagens längsta applåd.

Siste man ut som talare var Freddy Welle, facklig representant från Transports avd 3, som ofta har synts i kampen mot den osunda konkurrensen. Även han är mycket kritisk till ”kollegorna på Facebook”, som han uttrycker det.
– De gör allt för att sänka oss. Nu tar jag av mig min keps, nu kämpar inte jag för branschen mer, nu är det bra. För all den skit som jag har fått ta den sista veckan, jag orkar inte hålla på med det mer, deklarerar en märkbart irriterad Freddy Welle, som sedan tackar för sig och lämnar scenen.

Mer om manifestationen kan du läsa i Proffs nr 10-2013, som kommer ut den 25 oktober.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-13 16:09
Kategori: Nyheter
Taggar: demonstration Göteborg Schysta villkor