Andreassons möter Transport i Arbetsdomstolen

Klockan 9 på tisdagsmorgonen inleddes huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen i ett mål där Transportarbetareförbundet stämt Andreassons Åkeri i Veddige för kollektivavtalsbrott.

Transports stämning gäller i det här fallet en enskild lastbilschaufför från Polen som arbetade för Andreassons bemanningsföretag Zimit Transportförmedling AB.

Företrädare för Andreassons bildade Zimit i oktober 2010. Samma personer återfinns i båda bolagens styrelser, och adressen är också densamma.

Andreassons bemannade sina drygt 140 lastbilar genom avtal med Zimit (som i somras begärdes i konkurs). Zimit i sin tur slöt avtal med de enskilda chaufförerna där de benämndes som ”uppdragstagare”.

Enligt Transport har chaufförerna utfört arbete endast åt Andreassons Åkeri, de körde bolagets lastbilar och tog bara instruktioner från bolagets företrädare.

Transport anser att hela konstruktionen med bemanningsföretaget och de så kallade uppdragstagarna syftat till att kringgå gällande kollektivavtal mellan förbundet och Andreassons. Chaufförerna var i själva verket att anse som anställda hos Andreassons hävdar Transport som kräver att bolaget ska betala skadestånd på 400 000 kronor för kollektivavtalsbrott.

Andreassons har avvisat Transports påståenden och skadeståndskrav.

Förhandlingarna i AD beräknas pågå i tre dagar.

Transport har i ett annat, närmast identiskt mål stämt Andreassons för kollektivavtalsbrott och krävt skadestånd på 20 miljoner kronor. Det målet avser bolagets samtliga chaufförer och kommer att avgöras senare.

Transport har även stämt Andreassons för kollektivavtalsbrott i ett annat, närmast identiskt mål. Den stämningen avser bolagets samtliga chaufförer och förbundets skadeståndskrav är i det fallet 20 miljoner kronor. Det målet kommer att avgöras i Arbetsdomstolen senare.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-22 11:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Andreassons Ekonomi Rättsfall Transportarbetareförbundet Zimit