Fotograf: Viasat Explorer Fotograf: Viasat Explorer

Ny tv-serie på Viasat Explorer:

Megatruckers – med 400 ton genom Australien

Inom den svenska åkeribranschen är det antagligen inte många som känner igen namnet Jon Kelly. Men i Australien är han desto mer känd. Han är en stor åkare vars åkeri flyttar de största lasterna ? i ett riktigt stort land.
Den 4 juli gör han och hans chaufförer entré i våra svenska tv-rutor, i den tio avsnitt långa programserien "Megatruckers".

I Megatruckers står mycket på spel. Det är en serie om härliga karaktärer och de största frakter man kan tänka sig. Spindeln i nätet är åkaren Jon Kelly, mannen som byggde företaget och som står i centrum för alla uppdrag i åkeriet, Heavy Haulage Australia, HHA.

Jon och hans hårdnackade förare fraktar världens största laster över enorma sträckor runt om i Australien. I sådana extrema förhållanden kan ett enda misstag leda till katastrof.
– Det här är inget jobb, det är ett äventyr, beskriver en av förarna sitt yrke.
Själv är åkeriägaren inte heller rädd för att rycka in när det behövs. Allt för att leva upp till kundernas krav.

Som tv-tittare får vi följa med chaufförerna hos HHA på resor över kontinenten, där de tampas mot sandstormar, regn, stekande sol, haverier – och trafikpoliser. Bakom de gigantiska dragbilarna hänger trailrar med enorma laster av olika slag. Ibland så tunga, 400 ton brutto, att det krävs två dragbilar för att orka flytta dem.

Megatruckers är inte ett program som glorifierar Australiens ”road trains”. Faktum är att HHA inte kör några ”road trains” över huvud taget. Här är det helt andra specialtransporter som gäller. ”Special” i ordets rätta bemärkelse och de avsnitt som Proffs-redaktionen har fått titta på ger vid handen att det här är en dokumentär som ger en seriös inblick i HHA:s tuffa verksamhet.

Det första avsnittet visas torsdagen den 4 juli kl 21:15 på Viasat Explorer. Därefter visas dubbelavsnitt följande torsdagar med start kl 21:10. 

Om artikeln

Publicerad: 2013-06-25 13:04
Kategori: Nyheter
Taggar: Australien Dokumentär Megatruckers Viasat Explorer