Eddie Möller, Emil Persson och Viktor Persson.Fotograf: TYA

Eddie vann tävling för unga yrkesförare i Sjöbo

Eddie Möller från Starby, Ängelholm säkrade en plats till Yrkes-SM vid dagens spännande tävling. Många duktiga ungdomar visade sina viktiga yrkeskunskaper, bland annat genom att skickligt manövrera lastbilar och truckar. Emil Persson, från Lövestad och Viktor Persson från Ryd var också mycket framgångsrika.

Årets första regionfinal för unga yrkesförare lockade trots ett något kyligt och blåsigt väder en månghövdad publik till Malenagymnasiet  i Sjöbo där 20 deltagare gjorde upp om placeringarna.. De koncentrerade ungdomarna tävlade i såväl teoretiska som praktiska moment. Exempelvis lastsäkring, manöverkörning med lastbil och truck.

– Det här var riktigt kul och överraskande säger en glad Eddie. Jag hade hoppats på en lats bland de tio bästa, men seger vågade jag inte tro på. Nu får jag ju åka till Umeå och Yrkes-SM, nästa år. Det ska bli kul och spännande att försvara de Skånska färgerna där uppe. ?Eddie som drömt om att bli yrkesförare sedan femte klass, har sig till yrkesförare vid transportprogrammet på Klippans Gymnasieskola, ser nu fram emot att köra djurtransportbil när han går ut gymnasiet till sommaren. Sedan vore det kul att pröva på lite olika roller som yrkesförare i framtiden. Detta är ju ett brett yrke med många möjligheter, vilket jag gillar avslutar Eddie med ett brett leende.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd var arrangör. Bo Lindman från TYA var huvuddomare och tävlingsansvarig.
– Elever och lärare på transportprogrammet vid Malenagymnasiet har gjort ett perfekt arrangemang av den inledande regionfinalen. Det har varit ett fint flyt i de spännande och ovanligt jämna tävlingarna och en bra stämning mellan alla deltagarna, säger Bo Lindman

Segaren Eddie Möller fick imponerande 152 poäng av 175 möjliga.
Tvåa blev Emil Persson, Malenagymnasiet, Sjöbo med 146 poäng, och på tredje plats kom Viktor Persson från Växjö Fria Fordonsutbildningar med 138 poäng. Jämt i toppen således.

Vid regionfinalen i Sjöbo tävlade totalt 20 elever från 10 skolor. Vinnaren Eddie har nu möjlighet att vinna Yrkes-SM i sin gren nästa år och därmed kvalificera sig för Yrkes-EM (EuroSkills).

TYA arrangerar i samarbete med Volvo Lastvagnar fem regionfinaler. Volvo är huvudsponsor och lånar ut toppmoderna tävlingsfordon. Även Trygg Hansa, STILL, Eco2trainer och EMV Utbildning bidrar till att göra dessa tävlingar för blivande yrkesförare möjliga.

Om artikeln

Publicerad: 2013-04-11 20:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Tävling TYA Unga yrkesförare Volvo Lastvagnar