Öststatschaufförer skippar veckovilan

Utländska chaufförer, i synnerhet de från Östeuropa, skippar helt regeln om att ha 45 timmars vila utanför lastbilen en gång i veckan. Det visar en rundfrågning som danska TV2 Nord nyligen gjorde vid ett transportcenter i Sæby, i norra Jylland. En rad chaufförer berättade då att de aldrig lämnar lastbilen.

– Att de inte håller på reglerna pressar våra egna chaufförer, säger Christian Jensen, ordförande för Fria Danska Lastbilsåkare, till TV2/Nord.

– Det här är ett tydligt exempel på att de har inga problem med att ha 45 timmars vila i sina bilar på en rastplats, medan vi ska hålla på reglerna och våra chaufförer ska köra hem för att ta sin vila. Och det kostar åkarna mycket pengar. Fackföreningar och politiker måste agera mot sådana uppenbara överträdelse av reglerna.

Om artikeln

Publicerad: 2013-03-14 06:02
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Kör- och vilotider Lagbrott