Fotograf: Göran Rosengren

Hög nostalgifaktor i ”Stinas” garage

Tillsammans med sin bror, "Långben", äger han ett stort antal gamla personbilar och lastbilar. Och faktiskt även en turistbuss, som i sanningens namn har sett sina bästa dagar. Men många av de andra fordonen håller en klass som antagligen hade slagit många proffsutställare på fingrarna.
Bröderna driver också ett åkeri ihop sedan 1986, BJ Åkeri AB, som har elva lastbilar i trafik, två stora garage, varav ett med verkstad. Snacka om ett motorintresse som har gått lite över styr!
- Jag är inte alls intresserad av motorer, egentligen, säger Carl-Erik "Stina" Johnsson.

Det första som blicken fastnar på när Stina tänder lamporna i garaget i Åstorp, är en oerhört häftig Scania nosbil. En L140 av 1973 års modell, en bil som från allra första början gick som grusbil i Esbjerg. Något den gjorde i cirka tio år.
– Därefter köpte åkeriet Johs Rasmussen i danska Svebølle lastbilen, de ville ha en jippobil och reklampelare, berättar Stina.
– De renoverade upp den och förlängde hytten, satte på en kran och ett bärgningsaggregat. Sedan använde de bilen till att hämta hem sina haverister från platser i hela Europa.

Stina berättar hur lastbilen hamnade i hans och hans brors ägo. En historia som är så lång att den ganska enkelt kunde ha fyllt en hel tidning – och halva internet. Men lite sammanfattande kan man säga att Stina inte alls ville ha den från början…

Läs mer i nästa nummer av Proffs, nr 3-2013, som kommer ut fredagen den 22 mars.

Har du Proffs-appen?

I så fall får du tillgång till många fler bilder än de som vi har plats för i den tryckta tidningen.
Mer information om hur du gör för att läsa tidningen i din mobiltelefon eller läsplatta hittar du här!

Om artikeln

Publicerad: 2013-03-15 11:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Kultbilar Långben Lastbilar Stina