Vägtransportbranschen laddar upp för demonstration

Nisse Petersson, TIA: Detta får bli det sista fredliga försöket!

Lördagen den 1 december kommer åkare och chaufförer att genomföra en demonstration i Göteborg. Syftet är att göra politiker medvetna om den svåra konkurrenssituation som råder inom vägtransportbranschen. Initiativtagare till aktionen är Truckers International Association, TIA, Sveriges Åkeriföretag, SÅ, och Transportarbetareförbundet avd. 3 i Göteborg.

– Den svenska åkerinäringen är på väg att dö ut. Detta får därför bli det sista fredliga försöket att få politikern att lyssna på oss, sedan får det väl tyvärr bli tuffare tag, förklarar TIA:s ordförande, Nisse Petersson.

Hur kommer demonstrationen att gå till?
– Vi kommer att utgå med cirka 20 bilar från Stenas Danmarksterminal i hamnen. Vid Stora teatern ansluter sedan de som vill gå med tåget fram till Götaplatsen. Och det är klockan 11 som gäller. Då avgår bilarna från hamnen och då ska vi som tar oss fram till fots vara samlade vid Stora teatern.

Då demonstrationstillståndet endast gäller för ett visst antal fordon, måste eventuellt intresse för att köra med i karavanen anmälas i förväg.
– Det gör man till Freddy Welle på Transport avd. 3.
– Men alla är välkomna att gå med och jag hoppas på rejäl uppslutning.

Freddy Welle har bland annat genom sitt engagemang i Transportarbetareförbundet, länge kämpat för åkeribranschens överlevnad. Tidigare i höstas beskrev han situationen för Proffs.
– Politikerna lyssnar inte. Hela den svenska åkerinäringen är havererad, det är helt otroligt. För att vi ska få ordning på det här gäller det att vi bildar en enad front, menar Freddy.
– Och då handlar det inte om att vara chaufför eller åkare. Det krävs att vi bildar en gemenskap, för vi kan inte lösa det här var för sig, tillägger han.

Freddy förklarar att man måste få med sig polisen och andra myndigheter och få dem att förstå det orimliga som just nu pågår.
– Här borta står en makedonier parkerad. Han får inte köra i Sverige, varför kör han då i Sverige, frågar sig Freddy och pekar mot en industritomt en bit bort.
– Han har varit här och kört i flera månader. Varför är det ingen som gör någonting?
– Nu måste vi ha igång våra politiker. Och vi har ju fått en viss öppning, menar Freddy.

Det Freddy menar är att han, Nisse Petersson och de andra som har ställt sig i främsta ledet i frågan, under en längre tid har haft en dialog med trafikutskottets representanter, Sten Bergheden (m) och Monica Green (s).
– Vi är oerhört tacksamma för deras insatser, även om det kan kännas segt ibland när man har med politiken att göra, skrattar Nisse Petersson.
– Men rent konkret är det nog faktiskt de bådas förtjänst att Skatteverket nu tar hårdare tag mot F-skattarna som härjar i branschen, tror Nisse.

Vägtransportbranschen är inte direkt bortskämd med ”god uppslutning” när det handlar om demonstrationer. Nisse tror att det kan bero på rädsla för att bli av med körningar och i slutänden den egna försörjningen.
– Men nu är folk riktigt uppgivna och det verkar som att man kanske inte längre bryr sig om konsekvenserna på samma sätt som tidigare.

Nisse Petersson ställer nu sitt hopp till att chaufförer och åkare ska gå man ur huse för att visa vad de vill.
– Det har talats i tusental vad gäller deltagarantalet. Blir vi 500 hade jag varit väldigt nöjd. Blir det färre än 200, blir jag nog besviken, avslutar Nisse.

Om artikeln

Publicerad: 2012-11-14 14:26
Kategori: Nyheter
Taggar: Demonstration Göteborg Transportpolitik