Täckt eller otäckt

Åtalas för att ha ”blästrat” personbil

En 67-årig chaufför från Närke har åtalats för att han orsakat skador på en bakomvarande personbil genom att inte ha täckt sin last av kalksten. Chauffören nekar till brott, och hävdar att det inte finns en grusbil som har täckt last, än mindre en bil som kör sten.

På morgonen den 8 mars i år hade chauffören, som kör för Närkefrakt, lastat kalksten vid dagbrottet i Forsby för transport till Nordkalk i Köping.

Han lämnade kalkbrottet strax efter klockan åtta. En stund senare, ute på länsväg 214 på väg mot Julita, kom en ung kvinna i sin personbil ikapp ekipaget. När farten kom upp i runt 80 km/h började det ryka från lastbil och släp. Kvinnan saktade då ner och ökade avståndet, men det rök ändå på hennes bil.

När hon kom fram till daghemmet i Äsköping, där hon skulle lämna sina barn, upptäckte hon att vindrutan var helt prickig av små stenskott och kalk. Över hela bilen, en Volvo V70 av 2006 års modell, fanns ett fint pulver. Även tak, motorhuv och framljus hade skador.
Hon lämnade in bilen på Volvoverkstaden i Katrineholm, där skadorna dokumenterades och fotograferades.

Efter en del detektivarbete lyckades kvinnan och hennes familj spåra åkeriet som ägde lastbilsekipaget, och reda ut vem som kört transporten. ”Kalkblästringen” polisanmäldes.

I förhör med polisen förklarade chauffören att han hade svårt att tro att han tappat något från sin bil. Lasten bestod av kalksten i storlek 60-200 millimeter. Toppen av lasten var i jämnhöjd med lämmen, och vid kanten fattades det 30-50 centimeter upp till lämmen. Det fanns ingen möjlighet att last ramlar av. Han hävdade också att det aldrig ryker om lasten.

Det finns inte en grusbil som har täckt last, än mindre en bil som kör sten förklarade chauffören.
Han nekar till brott, och är följaktligen heller inte beredd att acceptera ett strafföreläggande.

Han har därför åtalats vid Nyköpings tingsrätt som nu får avgöra ärendet. Chauffören åtalas för att inte ha haft lasten av kalksten övertäckt, misstänkt för brott mot 3 kap 80§ trafikförordningen. Påföljden, om han fälls, blir penningböter på några tusenlappar.
Rättegång är planerad till slutet av september.

 

3 kap trafikförordningen

80 § Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan
1. utgöra fara för person,
2. orsaka skador på egendom,
3. släpa efter eller falla av fordonet,
4. orsaka störande dammbildning eller liknande,
5. försvåra körningen av fordonet, eller
6. framkalla onödigt buller.
Lasten skall vara fastgjord om det krävs med hänsyn till lastutrymmets eller lastens beskaffenhet.
Om det behövs skall lasten vara övertäckt.

Om artikeln

Publicerad: 2012-09-01 18:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Rättsfall