Chaufför åtalas för att ha stulit 120 000 liter diesel

En chaufför från Skövdetrakten har åtalats misstänkt för att under ett par års tid ha stulit över 120 000 liter diesel från sin arbetsgivare, Hoyer Svenska Petrolog AB. Värdet på det stulna uppgår till drygt 1,2 miljoner kronor. Köparen till den stulna dieseln står åtalad för medhjälp till grov stöld, alternativt grovt häleri.

Dieselstölderna började i december 2008, och har sedan fortsatt. Vad chauffören inte visste var att arbetsgivaren under tiden blivit misstänksam, och spanade på honom. Den 29 maj i år åkte han fast.

Han skulle då leverera diesel till ett par ställen i Falköping och Skövde. Istället för att återvända direkt till åkeriet när det var gjort kopplade han ifrån släpvagnen och körde till en mindre ort några mil norr om Skövde. Där stannade han vid en maskinhall och började slanga över diesel från tankbilen till en IBC-tank.

Chauffören och ägaren till maskinhallen greps och fördes till polishuset i Skövde för förhör. Chauffören, som är i 65-årsåldern, har sedan dess varit frihetsberövad.

Han ska enligt åtalet vid 29 tillfällen mellan 16 december 2008 och 29 maj i år ha stulit sammanlagt 121 631 liter diesel. Köpare har hela tiden varit densamma, den 68-årige maskinhallsägaren.

Chauffören åtalas för grov stöld, köparen för medhjälp till grov stöld alternativt grovt häleri.
Brotten är grova, förklarar chefsåklagare Lena Medelius, eftersom de utövats systematiskt under lång tid, avsett betydande värde och tankbilens system har manipulerats.

Båda männen har erkänt brotten, men hävdar att de inte har den omfattning som åklagaren påstår. Köparen erkänner medhjälp till stöld, men inte till grov sådan.

Skälet till stölderna ska enligt vad chauffören uppgett i polisförhören ha varit att han ville skaffa lite extrapengar. Istället riskerar han nu, om han fälls, att få betala 1 228 060 kronor till arbetsgivaren för den diesel som stulits.
Rättegången i Skaraborgs tingsrätt är utsatt till klockan 9 den 3 juli.

Om artikeln

Publicerad: 2012-06-26 13:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Rättsfall