SKARASLÄTTSHÄRVAN

Rättegången avslutad

Åklagaren yrkar på fem års fängelse för huvudmannen

Rättegången i den så kallade Skaraslättshärvan har nu avslutats. Åklagaren yrkade på fem års fängelse och tio års näringsförbud för huvudmannen, den tidigare vd:n för Skaraslättens Transport AB. Även för de sex medåtalade yrkades fängelse, från ett till tre år.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt, som rört grova skattebrott, grova bokföringsbrott och bolagsplundring, startade den 17 januari och avlutades i går, den 9 februari.
Kammaråklagare Johan Isaksson har hävdat att den 34-årige huvudmannen i företag på olika sätt kopplade till Skaraslättens Transport AB lurat staten på 21 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter, moms och skatter. Falska fakturor har utnyttjats för att betala svarta löner.

I sin slutplädering förklarade Johan Isaksson att gärningarna varit systematiska och pågått under lång tid och varit av synnerligen samhällsfarlig art. Han yrkade därför på fängelsestraff om minst fem år, och dessutom på längsta möjliga näringsförbud, tio år.
– Jag tycker att den utredning som åberopats till stöd för åtalet och som presenterats under rättegången varit väl så bra som jag förväntat mig, säger Isaksson. Åtalet höll hela vägen enligt min uppfattning.

Jämfört med påföljden i andra liknande fall är det straff som yrkats hårdare.
– Jag har till det samlade straffvärdet lagt oredligheten mot borgenär, bolagsplundringen, som jag ser allvarligt på. Den visar på en mer omfattande brottsaktivitet, gör det hela allvarligare.

Johan Isaksson ansåg också att 34-åringen, som suttit häktad sedan den 18 oktober, skulle bli kvar i häkte i väntan på dom. Tingsrätten beslutade dock att försätta honom på fri fot sedan förhandlingarna avslutats. Något som Isaksson inte vill dra alltför stora växlar på.
– Tingsrättens beslut är inte så förvånande med tanke på häktningsskälen, att han annars skulle kunna försvåra utredningen.
34-åringen har under hela rättegången nekat till brott.

Den andre huvudåtalade, som även han suttit häktad sedan den 18 oktober, bemannade genom sin firma Chaufförshjälpen en stor del av åkerigruppens bilar. Bokföring saknades, inga skatter eller avgifter betalades. Han var också en av de främsta leverantörerna av falska fakturor.
För hans del yrkade åklagaren på tre års fängelse och näringsförbud i fem år.

Fängelse i minst ett år krävdes också för de andra fem åtalade, för två av dem dessutom näringsförbud.

Dom meddelas den 9 mars klockan 14.

 

Läs även:

Skaraslättens tidigare vd fortsätter hävda sin oskuld

Åtalad i Skaraslättshärvan tog emot dödshot

Advokaten: ”Alla fakturor är korrekta”

Skaraslättens förre vd inför rätta idag

Falska fakturor skulle dölja svart arbetskraft – Sju åtalade i Skaraslättshärvan

Företrädare för Skaraåkeri misstänks för ekobrott

Företrädare för Skaraåkeri omhäktad – igen

Företrädare för Skaraåkeri fortsatt häktad

Vd i Skaraåkeri misstänks för grovt skattebrott

Läs också tidningen Proffs, nr 1-2012

Om artikeln

Publicerad: 2012-02-10 11:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Bolagsplundring Ekobrottslighet Rättegång Skaraslätten