Överenskommelse om Eurovinjetten

På rådsmötet den 15 oktober enades EU-ländernas ministrar om förnyade regler i det så kallade Eurovinjettdirektivet som rör vägavgifter för t...

På rådsmötet den 15 oktober enades EU-ländernas ministrar om förnyade regler i det så kallade Eurovinjettdirektivet som rör vägavgifter för tunga lastbilar. Ändringen gör att det kommer bli möjligt för medlemsländerna att införa en särskild vägavgift för tung trafik baserad på buller och luftföroreningar. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd representerade Sverige på rådsmötet.
Sverige med flera andra länder fick gehör för sina önskemål om att inte göra öronmärkning av intäkter obligatorisk. Överenskommelsen ska nu behandlas av Europaparlamentet innan slutgiltigt beslut kan fattas.
Rådet diskuterade även den gemensamma framtida transportpolitiken för 2011-2020 för att ge kommissionen vägledning inför en kommande så kallad vitbok i ämnet.

Om artikeln

Publicerad: 2010-11-19 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: