Nej till omkörningsförbud

Den danska åkeriorganisationen DTL ser med förundran och säger nej till den borgerliga politikern Kim Andersens förslag till ett ettårig försök...

Den danska åkeriorganisationen DTL ser med förundran och säger nej till den borgerliga politikern Kim Andersens förslag till ett ettårig försök med totalförbud för lastbilar att köra om på de danska motorvägarna. Ett förslag som lär backas upp av den danska transportministern och partibrodern Hans Christian Schmidt.
– Lastbilsomkörningar är ett mycket litet problem på de danska vägarna. Det finns därför ingen anledning att införa ett sådant totalförbud, säger DTLs vd Erik Östergaard.
– Vi har redan nu ett omkörningsförbud på 400 km motorväg och det är inte någon vi vill ha utvidgat.
Östergaard påpekar att flera trafikexperter 2009 utvärderade de nuvarande förbudsreglerna och menade att det inte fanns någon anledning utvidga dem.
Han medger att det för personbilstrafiken är irriterande att vänta på en lastbil som kör om en annan lastbil, så kallade ”elefantrace”.
– Elefantrace är oacceptabla som vi naturligtvis tar avstånd från, men lyckligtvis är de inte många. Ett totalförbud skulle vara ”att skjuta gråsparvar med kanon”. Det måste finnas utrymme för en lastbil att kunna köra om till exempel ett husvagnsekipage som kör i 70 km i timmen.
– Ett totalförbud vore inte heller bra för trafikrytmen, fortsätter Östergaard.
– Tvärtom är risken stor att lastbilarna i stället bildar mycket långa kolonner i höger körfält, vilket tvingar ut personbilarna i omkörningsfilen där den långsammast personbilen bestämmer tempot i kanske 90 km i timmen.
– Dessutom kommer personbilar med släp och husvagnar frestas till att lämna filen med lastbilar, vilket gör det svårt att inse vilket som blir den stora vinsten för personbilarna.

Om artikeln

Publicerad: 2010-09-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: