Det där med mobiltelefoni kan vara lite (k)lurigt.

Motormännen vill att du släpper taget om luren

Sverige är tillsammans med Albanien de enda länderna där det är tillåtet att köra och samtidigt prata i mobiltelefonen. I alla andra länder i E...

Sverige är tillsammans med Albanien de enda länderna där det är tillåtet att köra och samtidigt prata i mobiltelefonen. I alla andra länder i Europa är det krav att bilförare ska använda handsfree om de kör bil. Motormännen kräver därför att Sverige som föregångsland inom trafiksäkerhet antar denna europeiska minimistandard.
– Studier visar att i Sverige orsakar mobiltelefonanvändning 10-20 människors död i trafiken varje år. Här ligger Sverige som ledande trafiksäkerhetsland klart efter övriga länder. Motormännen vill därför att infrastrukturminister Åsa Torstensson omgående inför krav på handsfree, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.
– Handsfreekrav har ett brett folkligt stöd bland svenskarna. Det finns inga skäl till att inte införa detta krav, när man kan se så goda trafiksäkerhetseffekter, avslutar Maria Spetz.
Stödet verkar dock inte finnas hos Åsa Torstensson som anser att en sådan lag inte skulle gå att följa upp. Hon menar också att det inte är telefonen i sig som är problemet.
– Det är samtalets själva innehåll som stör koncentrationen och det skulle kvarstå även med handsfree, säger Åsa Torstensson till TT.

Om artikeln

Publicerad: 2010-03-26 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: