MÅNADENS LEDARE

Politiker – Öppna era hjärtan för laglydiga medborgare!

LEDARE
Det blev en märklig påsk i år. Inte nog med att diktatorn i Ryssland, Vladimir Putin, gör allt för att gå till historien som en kallblodig mördare som tycks sakna såväl moral som sunt förnuft och empati för (inte minst) kvinnor, barn och äldre. En illvillig och maktgalen envåldshärskare, i en och samma person, som har gett barbaren och krigsförbrytaren ett ansikte.

Som om inte det vore nog har många av Sveriges egna kriminella element fått ytterligare en anledning att leva ut sitt hat gentemot demokratin. Detta när en dansk-svensk man, som enligt uppgift är en juristutbildad politiker, har fåt för sig att elda upp koraner på svensk mark.

Märkliga, svenska regler tillåter tydligen vad som helst i yttrandefrihetens tecken. Yttrandefriheten har uppenbarligen betydligt större svängrum i lagboken än ”hets mot folkgrupp”. Och det är kanske inte fel i grund och botten – men det finns bevisligen all anledning att se över lagstiftningen.

Att kriminella gäng söker anledningar för att rasera samhället är inget nytt. Så har det varit i många år i modern tid. Man kan däremot se de uppkomna situationerna från olika synvinklar.

När galningar kastar sten på polis och räddningstjänst har det för längesedan gått på tok för långt. Att samma dårar stjäl polisfordon, uniformer samt eldar upp polisbilar, privata fordon och tillika krossar allt i deras väg, torde det vara tillräckligt för gärningsmännen att för mycket lång tid förpassas till en långvarig vistelse i en mörk fängelsehåla.

Ett tänkbart problem är att fegisarna har maskerat sig, det är troligtvis svårt att identifiera personerna. Ett annat problem är att polisen inte har tillräckliga muskler (eller lagstadgad rätt) att gå till kraftfull motattack.

På åskådarplats sitter alla svenska medborgare som har ”öppnat sina hjärtan” för andra kulturer och som uppfostrats till att visa empati och förståelse för personer som av en eller annan anledning har hamnat snett i samhället.

Vi är många som idag känner sorg, vrede och frustration över att se hur illa ställt det är med tryggheten i samhället. Inte minst för polisen som inget annat val har än att rusa rakt in i den församlade skaran huliganer.

Poliserna som har varit med om illdåden mår så klart allt annat än bra. För att inte prata om deras anhöriga. Aftonbladet skriver till exempel om en polis vars dotter i ett sms vädjat till sin pappa att inte bege sig till de oroliga områdena. Pappan hade självklart inget val.

Är detta det Sverige som vi vill ha? Troligtvis är svaret från de allra flesta nej. Men ändå…

Roten till påskens elände kommer från Danmark, politikern Rasmus Paludan, vars avsikt sannolikt är att provocera. En man som tack vare att hans pappa är från Sverige lyckades med att få dubbelt medborgarskap – i Danmark och i Sverige.

Han säger i en tidningsartikel att syftet med att resa runt i Sverige är att marknadsföra sitt parti ”Stram kurs”. Och marknadsföring lär han behöva. I Danmark har hans parti noll (0) mandat och en färsk mätning visar att även sympatierna för hans parti idag ligger på noll procent.

Det betyder att man ju trots allt kan bibehålla hoppet och tron på mänskligheten.

Här i Sverige måste vi nu snabbt se över lagen för att ge Polismyndigheten möjlighet att neka tillstånd för åsiktsyttringar likt Paludans. Att offentligt elda upp kristna skrifter, flaggor och annat som har ett högt symboliskt värde ska inte vara möjligt. Oavsett vilken religiös värdering en individ har så har alla rätt till sin egen tro – så länge det sker under fredliga former.

Likaså måste polisen få möjlighet att effektivt undanröja varje form av hot mot det civila samhället. Låt oss aldrig mer behöva se att ligister tillåts fara fram längs gator och torg för att därefter lämna efter sig personligt lidande och stadsdelar i ruiner.

Politiker, öppna era hjärtan – för landets alla laglydiga medborgare!

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-03 14:30
Kategori: Ledare
Taggar: Åsiktsfrihet Demonstration Kaos Koranen Kriminalitet Upplopp yttrandefrihet